24.10.15

γιατί στον δήμο Θερμαϊκού δεν έχει τοποθετηθεί κανένας σταθμός μέτρησης;

Ενημερωτικό δελτίο
Χθες, 23 του Οκτωβρη, σε ένα αμφιθέατρο του ΕΚΕΤΑ, έγινε η παρουσίαση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, (http://paratiritirioemf.eeae.gr). Σκοπός αυτού είναι «ο διαρκής και αξιόπιστος έλεγχος της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία». Αυτό επιτυγχάνεται με την εγκατάσταση ενός δικτύου σταθερών σταθμών μέτρησης, (500 σταθεροί), αλλά και κινητών σταθμών (13 κινητοί), διεσπαρμένων σε όλη την ελληνική επικράτεια. Οι πολίτες, μέσω διαδικτύου, θα έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στις μετρήσεις, οι οποίες θα προβάλλονται στην παραπάνω ιστοσελίδα.
Το ζήτημα είναι ότι τόσο ο κύριος του έργου (Υπουργείο υποδομών, μεταφορών και δικτύων), όσο και ο φορέας λειτουργίας του, (ΕΕΑΕ), ισχυρίζονται ότι με την τοποθέτηση των σταθμών μέτρησης έγινε η μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσωπευτική κάλυψη της χώρας, πράγμα που εύλογα μας οδήγησε στην ερώτηση γιατί στον δήμο Θερμαϊκού δεν έχει τοποθετηθεί κανένας τέτοιος σταθμός μέτρησης. Ας σημειωθεί ότι το βασικό κριτήριο τοποθέτησης σταθμού είναι ο αριθμός των αδειοδοτημένων κεραιών της περιοχής. Και βέβαια ο δήμος μας δεν υστερεί στην ικανοποίηση αυτού του κριτηρίου.  
Η απάντηση που μας δόθηκε ήταν η εξής: Οι ανωτέρω φορείς μαζί με τον ανάδοχο του έργου (Space Hellas Α.Ε.), έρχονται σε επικοινωνία, (αλληλογραφία) με τον δήμο, ο οποίος ορίζει έναν εκπρόσωπο, υπεύθυνο επικοινωνίας με την επιτροπή διαχείρισης του έργου. Ο δήμος προτείνει τον χώρο η τους χώρους, κατά κανόνα σε δημόσια κτήρια, που ενδιαφέρει να γίνονται μετρήσεις (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλπ). Επίσης ο δήμος είναι αυτός που εγγυάται την ασφάλεια του εξοπλισμού που τοποθετείται. Όταν λοιπόν η επικοινωνία αυτή των φορέων με τον δήμο είναι άκαρπη, για οιοσδήποτε λόγους, τότε δεν τοποθετείται μετρητικός σταθμός στα όρια αυτού του δήμου.
Το ευτύχημα είναι ότι οι θέσεις των μετρητών δεν είναι πάγιες, αλλά μετά από αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, στο εξάμηνο, μπορεί κάποιοι να αλλάξουν θέσεις και να τοποθετηθούν σε σημεία μεγαλυτέρου ενδιαφέροντος. Στην περίπτωση αυτή ας φροντίσει ο δήμος Θερμαϊκού να διεκδικήσει έγκαιρα το μερίδιο του, μιας και στο δήμο μας υπάρχουν ουκ ολίγα σημεία τέτοιου ενδιαφέροντος.   

Από την «Κίνηση για την προστασία των πολιτών από την η/μ ακτινοβολία» (ΚΙΠΠΗΜΑ Θερμαϊκού)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου