26.5.15

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΡΕΑΤΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΡΕΑΤΟΣ
από το μη κερδοσκοπικό συνεταιριστικό παντοπωλείο Βιοςcoop (www.bioscoop.gr)
(βλέπετε παρακάτω τα είδη και τις τιμές και στο τέλος τις αρχές λειτουργίας του παντοπωλείου)

Αγαπητοί/ες,
Μετά την εκδήλωση που κάναμε για το συνεταιριστικό παντοπωλείο Βιοςcoop είπαμε να ξεκινήσουμε καταρχήν τη δημιουργία και ενός «κέντρου διανομής» που θα μπορούσε να είναι και ένα αρχικό συλλογικό στέκι για πολλές δραστηριότητες της κοινωνικής οικονομίας μία εκ των οποίων θα είναι η «επέκταση» του Βιος στην περιοχή μας. Μέχρι όμως να συμβεί αυτό σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να γευόμαστε τα «μη επιβλαβή»  προϊόντα του. Ξεκινάμε λοιπόν με τις συλλογικές αγορές. Το μήνυμα θα το λαμβάνετε κάτοικοι των δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού, ενώ εύχομαι να συνεργαστούμε και με άλλα στέκια των επιμέρους περιοχών σας για να βρίσκετε τα προϊόντα ακόμη πιο κοντά σας.
Παραγγελίες  στο ggritzas@auth.gr (Γιώργος Γριτζάς,) μέχρι και αύριο Τρίτη 26 Μαΐου (8 μμ), ενώ οι παραλαβές θα γίνουν από την Πέμπτη 28/5 στις 17.00 στο Σχολειό της φύσης (http://www.sxoliotisfysis.gr/), καταβάλλοντας το σχετικό αντίτιμο (το οποίο θα έχει προπληρωθεί).
Για οπουδήποτε πρόβλημα επικοινωνείτε με το κινητό μου: 6972393211

Στέλνετε Όνομα, κινητό, είδη και ποσότητα.
Η συλλογική αγορά γίνεται ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΨΩΝΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (http://goo.gl/forms/taJV1LtGc7)
Επισκεφτείτε το κατάστημα και αν σας αρέσουν τα προϊόντα και οι αρχές μας μπορείτε (αν σας είναι δύσκολο να πηγαίνετε στο κέντρο) να τα προμηθεύεστε και να παραλαμβάνετε με παρόμοιο τρόπο το σύνολο των προϊόντων μία φορά την εβδομάδα. Δηλώστε εδώ http://goo.gl/forms/taJV1LtGc7
αν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε σε μία τέτοια ομάδα

ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ
από ζώα ελευθέρας βοσκής του Νέου Μυλότοπου Πέλλας, με καλοκαιρινή βοσκή στα μεγάλα λιβάδια του Πάϊκου.
Παραγωγός : Χατζής Μάρκος.
Η πρότασή μας είναι αποτέλεσμα έρευνας, ώστε να εκπληρώνονται οι προδιαγραφές ποιότητας του βιος coop.

Μοσχάρι με κόκαλο (καπάκι, κότσι, μπριζόλα, ποντίκι, ελιά) (8,70 ευρώ / κιλό)
Μοσχάρι (στηθόπλευρα) (8,81 ευρώ / κιλό)
Μοσχάρι χωρίς κόκαλο (καπάκι, ποντίκι, νουά, στρογγυλό, σπάλα, κιλότο) (9,96 ευρώ / κιλό)
Μοσχάρι χωρίς κόκαλο(φιλέτο) (17,25 ευρώ / κιλό)
Μοσχαρίσιος κιμάς (8,90 ευρώ / κιλό)
Μοσχαρίσιο (συκώτι) (7,50 ευρώ / κιλό )
Χοιρινό με κόκαλο (μπούτι, σπάλα) (6,70 ευρώ / κιλό)
Χοιρινό με κόκαλο (μπριζόλα) (6,70 ευρώ / κιλό)
Χοιρινή παντσέτα (6,50 ευρώ / κιλό)
Χοιρινό χωρίς κόκαλο (μπούτι, σπάλα) (6,95 ευρώ / κιλό)
Χοιρινό ψαρονέφρι (9,04 ευρώ / κιλό)
Χοιρινός κιμάς (7,20 ευρώ / κιλό)
Κιμάς ανάμικτος: 50% μοσχαρίσιος και 50% χοιρινός (7,90 ευρώ / κιλό)
Λουκάνικο χωριάτικο 60% μοσχαρίσιο και 40% χοιρινό κρέας (καυτερό, πρασσάτο) (7,10 ευρώ / κιλό).
Μπιφτέκια (7,90 ευρώ / κιλό),
Χοιρινά σουβλάκια (6,90 ευρώ / κιλό),
Χοιρινό Σνίτσελ (9,03 ευρώ / κιλό),
Ρολό Χοιρινό (9,84 ευρώ / κιλό),
Κότσι (5,11 ευρώ / κιλό),
Κατσίκι (11,35 ευρώ / κιλό),
Γίδα (5,88 ευρώ / κιλό),
Αρνίσιος κιμάς (13,22 ευρώ / κιλό)

Αρχές λειτουργάς Βιοςcoop και Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.........
Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αποτελεί παγκόσμια ένα διαφορετικό πλαίσιο κοινωνικο-οικονομικής οργάνωσης και ανάπτυξης σε όλες τις κλίμακες (τοπική, εθνική και παγκόσμια). Προτάσσει τις αρχές της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, της άμεσης δημοκρατίας,  της αλληλεγγύης, και της ανάδειξης της διαφορετικότητας και της δημιουργικότητας στις συλλογικές προσπάθειες. Όσοι συμμετέχουν στα εγχειρήματα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας προσπαθούν να ευημερήσουν σε όλα τα πεδία της ζωής τους, θεωρώντας ότι οι υλικές απολαβές ικανοποιούν μόνο ένα τμήμα των αναγκών τους, οι οποίες επιπλέον αφορούν στη δημιουργικότητα, στις κοινωνικές σχέσεις, στην προσφορά προς την κοινότητα, στην υγεία, στο σεβασμό της οικολογικής ισορροπίας.  Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία, μηχανισμούς και μορφές οικονομικής λειτουργίας για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών, με αποτέλεσμα να μπορεί να υλοποιήσει ένα άλλο όραμα για την ανάπτυξη.


Ένα τέτοιο είδος εγχειρήματος είναι και οι καταναλωτικοί συνεταιρισμοί. Το παράδειγμα του «βιος coop», που βρίσκεται στη Κων. Καραμανλή 42,  λειτουργεί πάνω από 1 έτος, διοικείται από 450 μέχρι στιγμής μέλη και απασχολεί 6 εργαζόμενους, απευθύνεται σε όλους τους πολίτες αλλάζοντας τα δεδομένα στο τρόπο που μπορούμε να ελέγξουμε την τροφή μας.

Οι στόχοι του Βιος, μεταξύ άλλων, είναι: Έλεγχος της Ποιότητας - Δίκαιες Τιμές - Σεβασμός στο περιβάλλον & Ενίσχυση της τοπικής παραγωγής- Άμεση Δημοκρατία - Αλληλεγγύη
·         Έλεγχος της Ποιότητας: Καθημερινά γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος ώστε τα προϊόντα να μην περιέχουν απαγορευμένα χημικά πρόσθετα, μικροβιολογικό φορτίο, μεταλλαγμένα, ληγμένα, ακατάλληλες και μη ασφαλείς ουσίες για την υγεία και το περιβάλλον. Γιατί αξίζει να καταναλώνουμε μη επιβλαβή προϊόντα.
·         Δίκαιες Τιμές: Για να πετύχουν τιμές χαμηλές για τους καταναλωτές και δίκαιες για τους παραγωγούς, αποφεύγουν όσο μπορούν χονδρεμπόρους και μεσάζοντες. Στόχος μια βιώσιμη γεωργία, για την αξιοπρεπή διαβίωση παραγωγών, εργαζομένων και καταναλωτών. Πολύ μεγάλο είναι το ποσοστό προϊόντων με απευθείας διάθεση στο «Βίος» (χωρίς μεσάζοντες): Συνεταιρισμών, Ομάδων Παραγωγών, Μεμονωμένων παραγωγών, Βιολογικά, Φυσικά, Ποιοτικά. Γιατί αξίζει όλοι να αμείβονται με βάση την προσφορά τους.
·         Σεβασμός στο περιβάλλον και ενίσχυση των δυνατοτήτων της τοπικής παραγωγής: Πέρα από την επιλογή προϊόντων που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον παράλληλα φροντίζουμε να είναι σε μεγάλο βαθμό ελληνικά, με έμφαση στα τοπικά, όχι εξαιτίας κάποιου «τοπικισμού», αλλά για να είναι χαμηλό το οικολογικό αποτύπωμα, να ενισχύεται η παραγωγή (και ο έλεγχός της) με τρόπους που δεν επιβαρύνουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον και να αυξάνεται ο πλούτος των κοινωνικών σχέσεων. Γιατί ο πλανήτης είναι το σπίτι όλων και ο τόπος μας κύτταρο της κοινωνίας.
·         Άμεση Δημοκρατία και συνεχής έλεγχος της Διοίκησης: Η δομή και η λειτουργία του Συνεταιρισμού εφαρμόζουν τη συνεργατική-συνεταιριστική δημοκρατική αρχή «ένα πρόσωπο-μια ψήφος». Η διοίκηση και ο έλεγχος του Συνεταιρισμού είναι υπόθεση των μελών του. Το Διοικητικό Συμβούλιο και το Εποπτικό Συμβούλιο εκλέγονται και ανακαλούνται από τη Γενική Συνέλευση, η οποία είναι το ανώτατο όργανο του Συνεταιρισμού και αποφασίζει για όλα τα θέματα. Υπάρχουν Ανοιχτές συνεδριάσεις του Δ.Σ. κάθε βδομάδα και λήψη αποφάσεων από κοινού με όλα τα ενεργά μέλη. Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται κάθε 3 μήνες για απολογισμό – προγραμματισμό. Γιατί είναι σημαντικό και ωραίο να αποφασίζεις για ότι αφορά στη ζωή σου.
·         Αλληλεγγύη. Το πιθανό πλεόνασμα στο τέλος κάθε χρήσης επιστρέφεται στα μέλη και την κοινωνία. Στα μέλη με βάση  το ύψος της κατανάλωσης. Στη κοινωνία είτε με την επέκταση του συνεταιρισμού και αύξηση των θέσεων εργασίας είτε με δράσεις αλληλεγγύης προς όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν.  Σε κάθε περίπτωση τα μέλη δραστηριοποιούνται για τη συνάντηση παραγωγών και καταναλωτών, μακριά από λογικές φιλανθρωπίας και ελεημοσύνης, όπου ο ισχυρός από τα πάνω βοηθάει τους αδύναμους. Γιατί όλοι/ες κάποια στιγμή έχουμε την ανάγκη του άλλου, αλλά και γιατί μας αρέσει να στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας.


Στόχος του «βιος coop» δεν είναι η κερδοσκοπία και ο πλουτισμός των μελών του, αλλά αφενός η κάλυψη των αναγκών των μελών και των πελατών του με βάση τις αρχές που προαναφέρθηκαν και αφετέρου η αλληλεγγύη προς όλα τα μέλη της της κοινωνίας που το έχουν ανάγκη, άλλοτε για μικρά και άλλοτε για μεγαλύτερα διαστήματα, μία δηλαδή θέση που μπορεί να βρεθεί ο καθένας και καθεμιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου