15.3.15

Καμιά κεραία δεκτή χωρίς την έγκριση της δημοτικής αρχής και των κατοίκων


Συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι μπροστά στο δημοτικό κτίριο Επανομής μετά από διαδικτυακό κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών Επανομής, με αιτήματα όπως:
*Να φύγουν όλες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας δίπλα από σχολεία, παιδικούς σταθμούς, χώρους συγκέντρωσης παιδιών και ενηλίκων.
*Καμιά κεραία δεκτή χωρίς την έγκριση της δημοτικής αρχής και των κατοίκων
*Να καταργηθεί ο νόμος 3431/2006 που επιτρέπει κεραίες δίπλα σε σχολεία κτλ, και οι νόμοι 4053/2012 και 4146/2013 που αναστέλλουν την κατεδάφιση παράνομων κεραιών και ουσιαστικά τις νομιμοποιούν.
Σε μια σύντομη ομιλία, ο εκπρόσωπος της ΚΠΕ Κώστας Λυκεσάς είπε μεταξύ άλλων: 
"Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τις πρώτες κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια στις  κεραίες που βρίσκονται δίπλα στα σχολεία και την ώρα που η δημοτική αρχή διαβουλεύεται με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για οικειοθελή αποχώρησή τους από τις ευαίσθητες κατοικημένες περιοχές, εμείς συνεχίζουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμά μας, αυτό την υγείας. Της δικής μας και των παιδιών μας.
Παράλληλα, θέλουμε να τονίσουμε την επαγρύπνιση και τη θέλησή μας  για οριστική απομάκρυνση όλων των κεραιών που αυθαίρετα στήθηκαν, ανεξέλεγκτα λειτουργούν και δεν έχουν την αποδοχή και νομιμοποίηση των κατοίκων που είναι οι αποδέκτες της ακτινοβολίας.
Είμαστε αντίθετοι με την πρόταση για μετεγκατάσταση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που δεν λύνει το πρόβλημα,  γιατί αν απομακρυνθούν οι κεραίες από το σημείο που σήμερα βρίσκονται, σε μεγαλύτερη απόσταση από τον οικισμό της Επανομής, τότε οι εταιρίες θα αυξήσουν την ένταση της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας,  οπότε θα παραμείνει το ίδιο πρόβλημα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και όλους τους κατοίκους.
Γιαυτό και ζητάμε να ισχύσει ότι συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου:  
Πολλές μικρές κεραίες, ώστε η ακτινοβολία να είναι σε πολύ χαμηλά, αβλαβή επίπεδα. Μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο, η καρκινογόνα ακτινοβολία των άναρχα και παράνομα τοποθετημένων κεραιών σήμερα, θα γίνει ακίνδυνη.
Για να προσθέσει ότι οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, για να μην υποβληθούν σε πρόσθετες δαπάνες και να μη μειώσουν τα τεράστια υπερκέρδη τους, προσπαθούν να καλύψουν τεράστιες περιοχές με ελάχιστες κεραίες, γιαυτό και η εκπεμπόμενη ακτινοβολία είναι σε εξοντωτικά επίπεδα.
Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Επανομής κάλεσε τη δημοτική αρχή να σταθεί διεκδικητικά, με κινηματικούς όρους, όπως είπε, απέναντι στο πρόβλημα, το οποίο δεν λύνεται μόνο με διαβουλεύσεις με τις εταιρίες". 


Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο δήμαρχος κ. Μαυρομάτης, οι αντιδήμαρχοι κ. Τζέκος και  Φεστερίδης, ο πρόεδρος του Τοπικού Επανομής κ. Σφυρής, οι τοπικοί σύμβουλοι κ. Παρταλιός και Γιαμουστάρης καθώς και οι κ. Κουζινόπουλος και Τσακμάκας από την Συμπολιτεία Θερμαϊκού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου