4.11.14

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗN ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΓΙΑ ΤA EMBOΛΙΑ ΛΥΣΣΑΣ

Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο  αντιμετώπισης της Λύσσας θα εφαρμοστεί στην περιοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων από το στόμα, κατά το διάστημα 10-16 Νοεμβρίου 2014.
Η ρίψη των εμβολίων-δολωμάτων θα γίνει από αέρος με τη χρήση αεροπλάνων ή ελικοπτέρων. Τα εμβόλια δολώματα έχουν παραλληλόγραμμο σχήμα, είναι καφέ χρώματος (μοιάζουν με σοκολάτα), φέρουν στην επιφάνειά τους ειδική σήμανση - προειδοποίηση να μην αγγίζονται και έχουν μυρωδιά ψαριού. Στο εσωτερικό τους περιέχουν μια πλαστική κάψουλα γεμάτη με το εμβόλιο σε υγρή μορφή (Εικόνα 1).
Οι ρίψεις εστιάζονται σε μη κατοικημένες περιοχές. Παρόλα αυτά,  άτομα ή κατοικίδια ζώα μπορεί να έρθουν σε επαφή με τα δολώματα αυτά στη διάρκεια περιπάτων ή άλλων δραστηριοτήτων στη φύση. Επίσης υπάρχει περίπτωση εμβόλια να πέσουν, να παρασυρθούν ή να μεταφερθούν από ζώα στα όρια κατοικημένης περιοχής.
 
Εμβόλιο- δόλωμα  κατά της λύσσας των αλεπούδων 
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εφιστά ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες ώστε:

1. Να μην αγγίζουν το εμβόλιο δόλωμα. Αν βρουν ένα εμβόλιο δόλωμα κατά τη διάρκεια του περιπάτου, της άθλησης κ.λπ. (στο δρόμο, στο προαύλιο, στο μονοπάτι, στο χώρο άθλησης) σε καμία περίπτωση να μην έρθουν σε επαφή με αυτό με γυμνά χέρια. Εφόσον το εμβόλιο δεν είναι κατεστραμμένο, να πιάσουν το δόλωμα με ένα γάντι ή πλαστική σακούλα και να το προσκομίσουν  στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές ή να το αφήσουν σε κάποια μη κατοικημένη περιοχή (δάσος, αγρός), ώστε να μην έρθει σε επαφή με ανθρώπους.
2. Αν η πλαστική κάψουλα που περιέχει το εμβόλιο είναι άθικτη δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης, ακόμη και αν το εξωτερικό καφέ περίβλημα του δολώματος έχει σπάσει. Ωστόσο οι πολίτες να μην αγγίζουν  με γυμνά χέρια το εμβόλιο δόλωμα ή την πλαστική κάψουλα.
3. Σε περίπτωση επαφής με το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας του εμβολίου δολώματος, οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με γιατρό.
Τονίζεται ιδιαιτέρως ότι σε περίπτωση που κυνηγοί, γεωργοκτηνοτρόφοι ή και απλοί πολίτες διαπιστώσουν σκύλο ιδιοκτησίας τους να περιεργάζεται ή να καταναλώνει ένα τέτοιο δόλωμα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιχειρήσουν να του το αποσπάσουν από το στόμα. Σημειώνεται πως σκύλοι και λοιπά κατοικίδια σαρκοφάγα δεν κινδυνεύουν αλλά και δεν αποκτούν ανοσία από το εμβόλιο.
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η επαγρύπνηση και συνεργασία όλων των φορέων αλλά και των πολιτών για την καταπολέμηση της σοβαρής αυτής απειλής για τη Δημόσια Υγεία.
Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το ενημερωτικό video για τη λύσσα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Π.Κ.Μ.,στον εξής σύνδεσμο: http://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=401

 Ευχαριστούμε για τη συνεργασία - ΤΟ Γραφείο Τύπου

1 σχόλιο:

  1. Να η... αλληλεγγύη που έλειπε από τον τόπο μας τον Ελληνικό!... Εσύ Έλληνα, εσύ Ελληνίδα, εσύ Ελληνόπουλο που είσαι χωρίς δουλειά, χωρίς πόρους, που ζεις κάτω από τα όρια της φτώχειας - ποιος θα μου πει το αληθινό ποσοστό; 25, 30, 35% - πρόσεξε, όταν κάνεις τον περίπατό σου στο... άλσος και βρεις κάτι που μοιάζει με... σοκολάτα, άσχετα αν πεινάς. μην το φας!... Είναι εμβόλιο κατά της λύσσας της αλεπούς!!! Συγνώμη!... Να μην παρεξηγηθώ και πάλι!... Δεν διαφωνώ για την ενημέρωση!... Διαφωνώ για τη σπατάλη!... Αλίμονό μας αν δεν αντιληφθούν οι αναγνώστες τι ΑΚΡΙΒΏΣ εννοώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή