6.10.14

CAMPING και ΤΑΙΠΕΔ - η θέση της Κίνησης Πολιτών Επανομής

σημ. όλα τα βίντεο με τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις 
θα τα δείτε πατώντας δίπλα δεξιά 
το πλαίσιο "ΟΜΙΛΙΕΣ" - ΕΚΔΗΛΩΣΗ για το ΤΑΙΠΕΔ
Θα σκιαγραφήσω με δυο λόγια την κατάσταση, σε ότι αφορά το ΤΑΙΠΕΔ και την πώληση της δημόσιας περιουσίας.
Εμφανίζεται, και είναι σε ένα βαθμό, μνημονιακή μας υποχρέωση εκτός των άλλων, να βγάλουμε προς πώληση ό,τι περιουσία διαθέτουμε σαν κράτος, προκειμένου να πληρώσουμε το χρέος. Έτσι, δημιούργησε η κυβέρνηση το ΤΑΙΠΕΔ.
ΤΙ είναι το ΤΑΙΠΕΔ? Είναι το μεσιτικό γραφείο του κράτους. Ο διαχειριστής των πωλήσεων των «ασημικών» της ελληνικής πολιτείας.
Έχουν μεταφερθεί εκεί ότι είναι προς πώληση, τα έχουν χωρίσει σε τρεις κατηγορίες:
α) εκτάσεις γης με ό,τι κτήρια βρίσκονται πάνω τους β) υποδομές και γ) εταιρίες κρατικές  του δημόσιου.
Να αναφέρω μερικά από αυτά που έχουν καταχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και είναι γνωστά: η Λαχαναγορά, η αγορά Μοδιάνο, το αεροδρόμιο Σεδες, το λιμάνι της Θεσ/νικης, αλλά και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο ΟΛΠ, όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια, τα κρατικά λαχεία,  τα ΕΛΠΕ, ο ΕΛΤΑ, η ΔΕΠΑ, Ο ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.
Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποκρατικοποίησης στον κόσμο σήμερα.Να σημειώσουμε εδώ ότι τα χρήματα από το ξεπούλημα αυτό δεν πάνε στα ταμεία του κράτους για να γίνουν επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να μειωθεί η ανεργία, αλλά φεύγουν εκτός Ελλάδος για την αποπληρωμή ενός χρέους που ούτε βιώσιμο είναι αλλά ούτε πρόκειται να ξεχρεώσουμε ό,τι και να πουλήσουμε.
Δεν θέλω όμως να εστιάσω εδώ, παρόλο που είναι σημαντικά και αλληλένδετα με όσα συμβαίνουν στον τόπο μας. Θα αναφερθούν, πιστεύω, άλλοι ομιλητές. Θα επικεντρωθώ μόνο σε ότι αφορά τον τόπο μας τον δήμο Θερμαϊκού και την Επανομή.
Ας δούμε λοιπόν τι εκτάσεις έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ από τον δήμο μας:
Το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας 132στρ.
Έκταση 18στρ. εντός οικισμού Αγίας Τριάδος
Καμιά δεκαριά οικόπεδα των 500τμ περίπου στους Νέους Επιβάτες
Μεσημεριανή τούμπα (πρόσκοποι) 34στρ
Μεσημεριανή τούμπα (αγελαδάρικο) 55στρ.
Κάμπινγκ Επανομής και υγροβιότοπος 3200στρ.
Και βέβαια γνωρίζουμε όλοι για την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ που αποδίδει τα 3200στρ.στον αρχικό
ιδιοκτήτη, που τώρα πια είναι ο δήμος Θερμαϊκού. Και παρά τον πρόσφατο θόρυβο με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη, που προκάλεσε προφορικές δηλώσεις του ΤΑΙΠΕΔ για  εξαίρεση του βιότοπου από την πώληση, παρόλα αυτά το ΤΑΙΠΕΔ επιμένει να τον εμφανίζει προς πώληση στην ιστοσελίδα του. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν?
Καταρχήν πρέπει να αποτρέψουμε την πώληση. Να εκφραστεί η θέληση της τοπικής κοινωνίας με κάθε τρόπο για αποτροπή της πώλησης και να γνωστοποιηθεί στον κάθε αρμόδιο ότι όχι απλά τα διεκδικούμε, αλλά τα θεωρούμε περιουσία δική μας και των παιδιών μας. Και αναφέρομαι πρώτα στα 3200 στρ της Επανομής και δεύτερο στα 132 στρ του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδος που μπορεί τυπικά να θεωρείται δημόσια έκταση, όμως έχει ενταχτεί από το 2007 στο σχέδιο πόλης, έχουν οριστεί οι κοινωφελείς χρήσεις γης και έχει ήδη πληρωθεί το 55% της εισφοράς σε χρήμα και γη. Ας αναλάβει την πρωτοβουλία η νέα δημοτική αρχή, ως οφείλει να πράξει, να αποδεσμεύσει τα “φιλέτα” του τόπου μας από το ΤΑΙΠΕΔ, με πρώτο αυτό της Επανομής. Δεν αρκεί όμως να κινηθεί ο δήμος, πρέπει να κινητοποιηθεί και όλη η τοπική κοινωνία αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα. Παράλληλα όμως θέλουμε την διαβεβαίωση ότι η όποια αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας θα είναι αποτέλεσμα δημοτικής διαβούλευσης και διαφανών διαδικασιών. Τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής των προηγούμενων δημοτικών διοικήσεων τα θεωρούμε αρνητικά για τους παρακάτω λόγους:
Η απόφαση του ΣτΕ για επιστροφή των εκτάσεων στον Δήμο έγινε το 2010. Από τότε δεν κινήθηκε αποτελεσματικά ο δήμος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιστροφής. Υπάρχουν καθυστερήσεις και ευθύνες.
Για τα 1200στρ. αλλά και άλλες εκτάσεις που έχει στην κατοχή του ο δήμος δεν κίνησε καμία διαδικασία διαβούλευσης με τον κόσμο για την όποια αξιοποίηση τους. Και αυτό το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο  του δήμου Θερμαϊκού, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Τα αναπτυξιακά έργα του δήμου ειδικά στην Επανομή, ήταν κάποια προβληματικά αναψυκτήρια στον ποταμό, τα όποια όταν τα λειτούργησε ο δήμος ήταν ασύμφορα και όταν τα δημοπράτησε έμεινε απλήρωτος. Όσο για το μεγάλο έργο της αποχέτευσης, εγκρίθηκε το 2006, ξεκίνησε το 2009, έχει καθυστερήσει πάνω από 5 χρόνια και σήμερα 2014 υπάρχουν ακόμη  ερωτηματικά για την έγκαιρη ολοκλήρωση του.
Η κατάσταση των δρόμων είναι προβληματική για ανθρώπους και οχήματα, υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα σοβαρό, πρόβλημα ποιότητας νερού, αποκομιδής απορριμμάτων, κυρίως ογκωδών κτλ.
Η ανάπτυξη έχει φύγει από την Επανομή εδώ και χρόνια.
Ποτέ δεν ερωτηθήκαμε σαν τοπική κοινωνία για να συναποφασίσουμε μείζονα θέματα που αφορούσαν είτε την καθημερινότητα είτε την ποιότητα της ζωής μας, αλλά ξεπερνούσαν τα θέματα με πλημμελή πληροφόρηση, ή με απλή συζήτηση στον κύκλο του δημοτικού συμβουλίου. Υπήρχε έλλειμμα δημοκρατίας.
Τέλος υπάρχει και πρόβλημα ισότητας μεταξύ των δημοτών που αφορά την άνιση αντιμετώπιση πολιτών διαφορετικών δημοτικών ενοτήτων από τον δήμο. Και αυτό γιατί πληρώνουμε ακριβότερα δημοτικά τέλη από τους άλλους. Ελπίζουμε η νέα δημοτική αρχή να υιοθετήσει μια διαφορετική αντίληψη για όλα τα παραπάνω.
Όμως ας δούμε τι λένε οι δημότες και δη οι επανομιτες για την κατάσταση αυτή.
Εμείς, στην κίνηση πολιτών, εκτιμούμε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη για τους πολίτες γενικώς αλλά και στον δήμο μας ειδικότερα. Αυτή η κατάσταση αναπόφευκτα διαμορφώνει και έναν ανάλογο τρόπο σκέψης. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά δείχνουν ότι  ο καθένας ξεχωριστά βιώνει το δικό του πρόβλημα και ο προβληματισμός για ζητήματα συλλογικής περιουσίας, δημόσιας και δημοτικής, και ειδικότερα για το περιβάλλον, είναι πολυτέλεια. Οι δράσεις αλληλεγγύης είναι ελάχιστες και σποραδικές με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να διαρραγεί ο κοινωνικός μας ιστός. Οι απόψεις που κυκλοφορούν και ακούγονται ξεκινάνε από την πλήρη αδιαφορία για το τι μέλει γενέσθαι στον τόπο μας. Ευτυχώς αυτοί είναι  ελάχιστοι, που θεωρούν ότι η τύχη αυτών των εκτάσεων γης δεν τους αγγίζει ούτε τους αφορά. «Όσο τα είχαμε δεν μας πρόσφεραν, άρα και να τα χάσουμε δεν μας νοιάζει», λένε. Εντελώς ακραία και εντελώς λάθος αυτή η άποψη. Οι παλιότεροι θα θυμούνται όταν το κάμπινγκ ήταν γεμάτο, τι κίνηση και ζωντάνια είχε και το χωριό μας.
Η άποψη όμως που έχουν οι περισσότεροι συγχωριανοί μας είναι ένας συμβιβασμός του είδους «το μη χείρον βέλτιστο». Αφού τόσα χρόνια δεν αξιοποιήθηκαν, έμειναν «βούρλα», ας τα πάρουν ιδιώτες επενδυτές, να κάνουν κάτι καλό, να βρουν δουλειά μερικοί επανομιτες και μπορεί να αποκτήσουν αξία και κάποια χωράφια στην περιοχή. Ένας επιφανειακός τοπικιστικός ωφελιμισμός που τροφοδοτεί την αδράνεια, βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος.
Καταρχήν αυτή η αντίληψη παραδίδει σχεδόν χωρίς όρους τα καλύτερα κομμάτια των ακτών μας σε ιδιώτες, τους οποίους στη συνέχεια θα πληρώνουμε για να πάμε εκεί όπου σήμερα κολυμπάμε ελεύθερα.
Τα λεφτά από την πώληση δεν θα πάνε στο δημόσιο η στον δήμο για να κάνει με τη σειρά του επενδύσεις παραγωγικές, αλλά όπως είπαμε θα πάνε για το χρέος.
Φυσικά το πρόβλημα της ανεργίας στον τόπο μας δεν θα λυθεί από κάποιες θέσεις εργασίας, για μερικούς μόνο καλοκαιρινούς μήνες και με μισθούς πείνας.
Ο μόνος κερδισμένος από αυτή την συναλλαγή θα είναι ο επενδυτής ενώ εμείς θα έχουμε χάσει και τα χρήματα της πώλησης αλλά και ένα συλλογικό περιουσιακό στοιχείο που χάριζε μια ποιότητα στην καθημερινότητα μας, που μας γέμιζε με την φυσική του ομορφιά, και πλούτιζε την κληρονομιά των παιδιών μας.
Εμείς λέμε ότι αν αξιοποίηση σημαίνει ξεπούλημα δημόσιας η δημοτικής γης είτε ριζική αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος τότε καλυτέρα να παραμείνουν βούρλα, να μείνουν ως έχουν. Πιστεύουμε, παρόλα αυτά, ότι υπάρχουν επιλογές πραγματικής αξιοποίησης των εκτάσεων αυτών που να απαντούν στις οικονομικές, παραγωγικές και πολιτισμικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και που θα σέβονται τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Το υπάρχον όμως οικονομικό και πολίτικο πλαίσιο, δηλ. οι συνθήκες συστημικής κρίσης,  δεν διαμορφώνει κατάλληλες συνθήκες υλοποίησης των.
Τέλος υπάρχουν και μερικοί που ονειρεύονται πεντάστερα ξενοδοχεία, ελικοδρόμια, φαραωνικές τουριστικές εγκαταστάσεις για λίγους κλπ.
Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και εγκαταστάσεις που οδηγούν στην τσιμεντοποίηση των παραλιών μας είναι ένα αποτυχημένο παράδειγμα αξιοποίησης φυσικών πόρων. Το βλέπουμε στην Ισπανία κυρίως όπου αφού γέμισαν με ξενοδοχεία –τέρατα τις παραλίες τους, αλλοίωσαν το φυσικό περιβάλλον, τώρα αρχίζουν το ξήλωμά τους αφού αδυνατούν πια να συντηρήσουν αυτά τα μεγαθήρια, ενώ οι προτιμήσεις των επισκεπτών και τουριστών στρέφονται στους τόπους φυσικής ομορφιάς.
Πρέπει να επενδύσουμε λοιπόν στην ομορφιά του φυσικού τοπίου, που ευτυχώς υπάρχει σε αφθονία στον τόπο μας. Να το διαφυλάξουμε από εκείνες τις οικονομικές πολιτικές και επενδυτικές λογικές που στοχεύοντας στο γρήγορο κέρδος δεν διστάζουν να βιάσουν το περιβάλλον, να το παραμορφώσουν και τελικά να το καταστρέψουν. Ξαναλέω όμως ότι αυτό απαιτεί την κινητοποίηση όλων μας. 
Δεν θα πω περισσότερα. Θα σας διαβάσω μόνο την τελευταία παράγραφο από την κριτική που κάνει η Ορνιθολογικη εταιρία, στο παρατηρητήριο ΤΑΙΠΕΔ, για την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας:
«…οι δωρεάν υπηρεσίες των οικοσυστημάτων υπονομεύονται, ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά στην τοπική κοινωνία: προστασία από πλημμύρες, πόσιμο νερό, ετήσιο εισόδημα από οικοτουριστικές περιηγήσεις και άλλα.
Πρόκειται, λοιπόν, για μια στοχευμένη πολιτική, βραχυπρόθεσμης «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας, με σκοπό το γρήγορο κέρδος και προκάλυμμα την οικονομική κρίση, με δεδομένες επιπτώσεις για τη βιοποικιλότητα και τον φυσικό πλούτο της Ελλάδας. Η στρατηγική αυτή, ενώ δε θα αφήσει μακροχρόνια οικονομικά οφέλη, σίγουρα θα αφήσει πίσω της εκτεταμένη περιβαλλοντική υποβάθμιση για τις επόμενες γενιές, ενώ πιθανότατα θα προκαλέσει και πολλές, μη αναστρέψιμες βλάβες τόσο στο περιβάλλον, όσο και στη φυσιογνωμία του ελληνικού τοπίου.
 Αλλά πάνω από όλα, θα τραυματίσει τον τρόπο που ο πολίτης αντιλαμβάνεται την ελεύθερη πρόσβαση, το κοινό αγαθό, την αξία της φυσικής κληρονομιάς, έννοιες βαθιά συνδεδεμένες με τη δημοκρατική αντίληψη μιας κοινωνίας»
 Σας ευχαριστώ._ (Κώστας Λυκεσάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου