5.10.14

Χαιρετισμός της Λίτσας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσ/νίκης, στην εκδήλωση με θέμα το ξεπούλημα της δημόσιας γης.

Να χαιρετίσω την τόσο σημαντική και ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε η «Κίνηση Πολιτών Επανομής» σε συνεργασία με την «Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Δήμου Θερμαϊκού», όπως επίσης και τους εκλεκτούς ομιλητές σας.
Δυστυχώς η απουσία μου έχει να κάνει με την συμμετοχή μου την ίδια ώρα σε ανάλογη εκδήλωση για το ΤΑΙΠΕΔ στο Φεστιβάλ Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στο Στρατόπεδο του Παύλου Μελά.
Και εκεί θα υπερτονίσω τα παρακάτω που συνοπτικά έχουν ως εξής:

Την ώρα που η κυβέρνηση έχει κάνει «σημαία» της το επικείμενο τέλος του Μνημονίου, η τρόικα στις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα με το οικονομικό επιτελείο άσκησε νέες πιέσεις για επιτάχυνση των διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο μέχρι το 2016, δηλαδή μέσα στην επόμενη διετία, πρέπει να συγκεντρώσει περί τα 10 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος για το 2014 ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ.
Από τα σχέδια ξεπουλήματος της χώρας, δεν θα μπορούσε να λείπει η Βόρεια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα η περιοχή μας. Στον κατάλογο με τα «φιλέτα» που ουσιαστικά θέλουν να χαρίσουν στα ιδιωτικά συμφέρονται περιλαμβάνεται και το Camping της Επανομής (600 στρ.),  αλλά και όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι μας και ο υδροβιότοπος (2.600 στρ.), αφού η συνολική έκταση είναι 3.200 στρέμματα, όπως επίσης και η Τούμπα που είναι η κατασκήνωση των Ναυτοπροσκόπων (85 στρ).
Πρόκειται για μια τεράστια έκταση, η οποία αποτελεί τη φυσική διέξοδο της Επανομής στη θάλασσα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν η έκταση αυτή εκχωρηθεί σε ιδιώτες, ολόκληρη η πόλη και όχι μόνο, θα στερηθεί την πρόσβασή της στη θάλασσα. Παράλληλα, κινδυνεύει και το φυσικό περιβάλλον, καθώς πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή (NATURA 2000) και η όποια ανεξέλεγκτη παρέμβαση μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή.
Και επειδή οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουμε, η επίθεση στην περιοχή μας δεν είναι καινούργια. Πριν από 30 χρόνια προσπαθούσαν να πάρουν συγκεκριμένοι επενδυτές 900 στρέμματα στον Ποταμό για να κάνουν ξενοδοχεία και γκολφ και το ΣτΕ δικαίωσε μετά από χρόνια τον τότε Δήμο Επανομής.
Η πολιτική που ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση, ξεπουλώντας δημόσια αγαθά, δεν είναι μόνο αντικοινωνική, αλλά αντιπαραγωγική και αντιαναπτυξιακή ακόμα και για το ίδιο το οικονομικό μοντέλο που οι κυβερνώντες ευαγγελίζονται. Ουσιαστικά, αν πετύχουν τα σχέδιά τους θα οδηγηθούμε σε μία πλήρη καταστροφή σημαντικών οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών πόρων.
Είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα μία σειρά από διαγωνισμοί έχουν «κολλήσει» εξαιτίας των τοπικών αντιδράσεων. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να οργανώσουμε την αντίδρασή μας και να μην αφήσουμε τα σχέδιά τους να καταστρέψουν τις ζωές μας!
Και όποιοι ισχυρίζονται πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας από την τοπική κοινωνία πρέπει να σκεφτούν τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις κακοπληρωμένες αλλά και επισφαλείς θέσεις απασχόλησης που δημιούργησε το νέο πλαίσιο του εργασιακού μεσαίωνα. Οι δε «γείτονες» της έκτασης που μπήκε στο ΤΑΙΠΕΔ μην θεωρήσουν πως τα χωράφια τους παίρνουν καμία αξία, διότι όταν μια επένδυση χαρακτηρίζεται Εθνικής Στρατηγικής Σημασίας, τότε οι όμορες περιοχές μπορεί να περάσουν σε καθεστώς Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων με FAST TRUCK διαδικασίες και έναντι πινακίου φακής να χάσουν τις περιουσίες τους. Αυτά είναι νομοθετημένα εδώ και 4 και πλέον χρόνια!
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία πολιτική αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που θα συμβάλει τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στη βελτίωση του επιπέδου ζωής της τοπικής κοινότητας. Αξιοποίησής της, όμως, από το κράτος, από τις ίδιες τις αρχές και τον κόσμο της περιοχής. Με σεβασμό στο περιβάλλον και στο δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα κοινωνικά αγαθά.
Με τους χαιρετισμούς μου και την ελπίδα πως η συζήτηση αυτή θα ξεκαθαρίσει στους συνδημότες μας και όχι μόνο, το τοπίο για τις στοχεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ και σε ότι αφορά τον τόπο μας.

Με εκτίμηση Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Θεσσαλονίκης αλλά πρωτίστως συντοπίτισσα στο Δήμου Θερμαϊκού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου