30.3.14

Απόψε τραγουδάμε, όλη η Επανομή τραγουδάει, και…

Φίλες και φίλοι,
Απόψε τραγουδάμε, όλη η Επανομή τραγουδάει, και…
 «Εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε από τον κόσμο, Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο..».
Όλοι οι σύλλογοι της πόλης μας, 40 φορείς του Δήμου Θερμαϊκού, 30 καλλιτέχνες, όλοι όσοι είμαστε απόψε εδώ, ενώνουμε την φωνή μας για να φύγουν όλες οι κεραίες μεγάλης ισχύος έξω από το χωριό μας. Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στην προστασία της υγείας μας. Απαιτούμε το σεβασμό στην αξιοπρέπειά μας.
Αγαπητοί συμπολίτες, υπάρχουν 3-4 κεραίες στα όρια της Επανομής.
Αλλά ΝΑΙ, η κεραία στο γήπεδο ήταν αυτή που ξεχείλισε το ποτήρι. Γιατί δεν είναι μια ακόμη απλή κεραία. Πρόκειται για σύστημα κεραιών μεγάλης ισχύος, το μέγεθός της και μόνο προκαλεί τρόμο. Βρίσκεται εντός οικισμού, μέσα σε χώρο άθλησης παιδιών, σε απόσταση αναπνοής από σχολεία και κατοικίες. Δυστυχώς κάποιοι «ελαφρά τη καρδία» αποφάσισαν την τοποθέτησή της, για λίγα χρήματα. Μπορούν όμως τα χρήματα να μπαίνουν πάνω από την υγεία των παιδιών μας; Ίσως  μπορεί να καταλάβει κάποιος (όχι όμως και να δικαιολογήσει) έναν απλό ιδιώτη, που υποκύπτει στον πειρασμό. Όμως ένας μορφωτικός και αθλητικός σύλλογος μπορεί να το κάνει;
Ποιος είναι ο συμβολισμός;        Ποιο το μήνυμα που στέλνει;
Τα φράγκα πάνω απ’ όλα;          Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;
Φαίνεται πώς οι αρρωστημένες λογικές και οι παθογένειες του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, οι λογικές της «παράγκας» έχουν φτάσει και έχουν διαποτίσει και τα ερασιτεχνικά σωματεία.
Ξεκαθαρίζουμε ακόμη μια φορά: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ. Είναι η ομάδα του χωριού μας, είναι η ομάδα μας, ο σύλλογος όλων μας. Θέλουμε να την βοηθήσουμε και να την υποστηρίξουμε με κάθε θεμιτό τρόπο που περνά από το χέρι μας. Κάνουμε λοιπόν ξανά έκκληση στην διοίκηση της Αναγέννησης, να αναθεωρήσει την στάση της. Να διακόψει την σύμβαση με την COSMOTE και να αναζητήσουμε όλοι μαζί λύσεις για την χρηματοδότηση της ομάδας. Το να αναγνωρίσει κανείς το λάθος του δεν είναι ντροπή, είναι μεγαλείο. Άλλωστε, θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα κίνητρα της απόφασής τους ήταν «αγνά», για το καλό της ομάδας. Να θυμίσω ότι κάποιοι από αυτούς είχαν πρωτοστατήσει και χτυπούσαν τις καμπάνες, πριν από μια δεκαετία περίπου, για να απομακρυνθεί η κεραία από τον Πύργο. Τότε τα καταφέραμε. Το ίδιο θα γίνει και τώρα.
Κύριες και κύριοι, Δεν είμαστε ενάντια στην κινητή τηλεφωνία. Δεν είμαστε ενάντια στην τεχνολογία, ίσα-ίσα που την θέλουμε, όταν μάλιστα πρόκειται για τεχνολογίες πληροφόρησης και επικοινωνίας του κόσμου. Δεν θέλουμε όμως να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των ανθρώπων. Είμαστε ενάντια στην ανεξέλεγκτη κινητή τηλεφωνία. Παλεύουμε ώστε η όποια κεραία να τοποθετείται με την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.
Οι υπεύθυνοι της τοποθέτησης των κεραιών οχυρώνονται πίσω από την νομιμότητα, τα όρια και τις μετρήσεις. Όμως ξέρουμε πολύ καλά όλοι μας πώς καθιερώνονται και πώς εφαρμόζονται όλα αυτά. Και να τονίσουμε εδώ ότι τα θεσμοθετημένα όρια αφορούν τις άμεσες θερμικές συνέπειες της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίες και όχι τις μακροπρόθεσμες βιολογικές συνέπειες. Αυτές θα τις μάθουμε σε μερικές δεκαετίες. Ευχόμαστε να μην είναι αρνητικές, αν όμως είναι; ενδείξεις υπάρχουν ήδη.  Ως τότε; Θα συμμετέχουμε σε ένα πείραμα ως πειραματόζωα; Θα είμαστε δείγμα μιας επιδημιολογικής έρευνας;
Κάποιοι βέβαια έχουν αποφανθεί ήδη: δεν βλάπτουν οι κεραίες.
Χιλιάδες επιστήμονες, πανεπιστήμια, εργαστήρια σε όλο τον κόσμο διεξάγουν έρευνες, γιατί άραγε; Γιατί αλήθεια (έστω και για τα μάτια) υπάρχουν όρια; γιατί αυτά αναθεωρούνται διαρκώς προς τα κάτω;  Γιατί απαιτούνται άδειες και μελέτες επιπτώσεων; Γιατί υπάρχουν εθνικές αρχές και επιτροπές ακτινοβολιών που γνωμοδοτούν; Γιατί πολύ απλά υπάρχει αβεβαιότητα αγαπητοί συνδημότες. Αυτή είναι σήμερα η αλήθεια. Και όσο υπάρχει αβεβαιότητα, καλό είναι να είμαστε με την πρόληψη, κι αυτό είναι εφικτό. Την αρχή της πρόληψης άλλωστε έχουν υιοθετήσει τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και εθνικές αρχές τηλεπικοινωνιών.
Η διαμαρτυρία μας και οι διεκδικήσεις μας, καταρχήν απευθύνονται στην πολιτεία: να βάλει τάξη επιτέλους στην άναρχη χωροθέτηση των κεραιών. Να νομοθετήσει επιτέλους με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών και όχι τα συμφέροντα των εταιρειών. Επίσης, η αντίδρασή μας έχει στόχο τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Ας σταματήσουν τα φούμαρα «περί κοινωνικής ευθύνης» κι ας επενδύσουν ένα μέρος από τα κέρδη τους σε ένα πιο ασφαλές δίκτυο, σύμφωνο με τις σύγχρονες επιταγές. Ζητάμε δηλαδή, οι σταθμοί βάσης και οι κεραίες ισχύος να είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές και οι αστικές περιοχές να καλύπτονται από πυκνό δίκτυο πομπών ελάχιστης δυνατής ακτινοβολίας.
Αυτός είναι ο στόχος μας, όλων όσων συμμετέχουμε σε αυτό τον αγώνα.
Και δεν είμαστε οι μόνοι. Στη Μηχανιώνα, στην Αγ. Τριάδα, στο Βόλο, στην Αττική, σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν διαμαρτυρίες. Τι είναι λοιπόν όλοι αυτοί; Τρελοί; γραφικοί;
Κάποιοι βέβαια αμφισβητούν τα κίνητρά μας. Αμφισβητούν ακόμα και το δικαίωμά μας να ανησυχούμε, να διαμαρτυρόμαστε, να διεκδικούμε. Αγαπητοί φίλοι, οι εποχές είναι δύσκολες, βαλλόμαστε από παντού, λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις ισοπεδώνονται, ζωές ακυρώνονται. Η αντίσταση ενοχλεί.
Να το πούμε λοιπόν «απλά και να καταλαβαινόμαστε τώρα,  να πούμε τα σύκα - σύκα και τη σκάφη – σκάφη» :
Δεν είναι μόνο θέμα ακτινοβολίας, είναι προπάντων θέμα δημοκρατίας.
Συνεχίζουμε λοιπόν.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τους διοργανωτές της αποψινής βραδιάς, σε όλους τους φορείς, τους καλλιτέχνες, τους καταστηματάρχες, σε όλους όσοι βοήθησαν αφιλοκερδώς γι αυτή τη συναυλία.
ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ.

2 σχόλια:

  1. ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ, ΚΕΡΑΙΕΣ, ΚΙΝΗΤΗΣ, ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ, ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ, ΚΙΝΔΥΝΟΙ, ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΥΓΕΙΑ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΟΧΗ, ΚΑΡΚΙΝΟΣ, ΘΑΝΑΤΟΣ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ, ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ, ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ, ΕΝΟΙΚΙΟ, COSMOTE, VODAFONE, WIND, ANTENNAS MOBILE, IMPACT, RADIATION, DEATH

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ, ΚΕΡΑΙΕΣ, ΚΙΝΗΤΗΣ, ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ, ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ, ΚΙΝΔΥΝΟΙ, ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΥΓΕΙΑ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΟΧΗ, ΚΑΡΚΙΝΟΣ, ΘΑΝΑΤΟΣ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ, ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ, ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ, ΕΝΟΙΚΙΟ, COSMOTE, VODAFONE, WIND, ANTENNAS MOBILE, IMPACT, RADIATION, DEATH

    ΑπάντησηΔιαγραφή