20.1.14

Μια ειρηνική διαμαρτυρία για την επικίνδυνη κεραία κινητής τηλεφωνίας αποκάλυψε για άλλη μια φορά το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης.

Ο αυταρχισμός της εξουσίας έδειξε και πάλι το αποτρόπαιο και αντιλαϊκό πρόσωπό του. Αυτήν τη φορά ασκήθηκε, για άλλη μια φορά, με επιμέλεια και προσήλωση η συνέχιση του χτυπήματος των κινημάτων πολιτών αρχικά με το εργαλείο της καταστολής και στη συνέχεια με την επιβολή σε κατάσταση ομηρίας όσων αντιστάθηκαν και σύρθηκαν αναίτια και προκλητικά στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Δυστυχώς γι' αυτήν, η κυβέρνηση δεν θέλει να κατανοήσει πόσο κοντά στα όρια ανοχής και αντοχής των πολιτών βρίσκεται εξαιτίας της προκλητικότητας με την οποία ασκεί την εξουσία της.
Παρακώληση... αθλητικών αγώνων
Η φιλειρηνική διαμαρτυρία πολιτών της Επανομής, της περασμένης Κυριακής, που υπάκουσαν στο κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών Επανομής, και παραβρέθηκαν στο γήπεδο προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία σχετικά με τις επιβλαβείς συνέπειες από την ανέγερση πύργου κινητής τηλεφωνίας μέσα στο στάδιο Επανομής, και να ζητήσουν την απομάκρυνσή του, οδήγησε σε 7 συλλήψεις πολιτών με την ψευδεπίγραφη κατηγορία της παρακώλυσης αθλητικών αγώνων.
Στην ουσία κατηγορούνται περισσότεροι από 200 κάτοικοι - γονείς και παιδιά στην πλειοψηφία τους - που σήκωσαν πανό στον αγωνιστικό χώρο λίγο πριν την έναρξη του πολύ "σημαντικού" ποδοσφαιρικού αγώνα Επανομή - Καρδία.
Και αν δεν ήταν "στημένη" η σύλληψη που έγινε αναίτια και ενώ αποχωρούσαν οι διαδηλωτές από το γήπεδο, ήταν σίγουρα ανόητη όλη η επιχείρηση της αστυνομίας που οδήγησε σ' αυτήν. Επιχείρηση που κινητοποίησε 4 διμοιρίες ΜΑΤ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν γονείς που ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους.
Μαζική διαμαρτυρία
Ο αγώνας ενάντια στην εγκατάσταση της κεραίας, που ξεφύτρωσε ένα πρωί πριν από ένα μήνα περίπου μέσα στο γήπεδο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών που αθλούνται και την υγεία των μαθητών 3 σχολείων που βρίσκονται σε μικρότερη απόσταση των 300 μέτρων, ξεκίνησε από την ΚΠΕ και την επιτροπή γειτονιάς και κατάφερε να κερδίσει την συμμετοχή της πλειοψηφίας των κατοίκων και οδήγησε στην συγκεκριμένη μαζική διαδήλωση - διαμαρτυρία.
Η διαδικασία σύλληψης κινήθηκε με αφορμή την ακύρωση της έναρξης αγώνος από τον διαιτητή της συνάντησης. Με εντολή εισαγγελέως αστυνομικά όργανα συνέλαβαν τους παραπάνω ενεργούς πολίτες κατά την έξοδό τους από το γήπεδο.
Κρατήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Επανομής όλο το βράδυ και παραπέμφθηκαν να δικαστούν με την διαδικασία του αυτόφωρου, την επόμενη μέρα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, με βάσει τον αθλητικό νόμο (θαρρείς και είναι χουλιγκάνοι).
Μετά δε από την αναβολή που ζητήθηκε από τον δικηγόρο για την καλύτερη προετοιμασία της υπεράσπισής των, η εκδίκαση ορίστηκε για την περασμένη Τετάρτη. Και σ' αυτήν δεν υπήρξε η αθώωσή τους, όπως είναι απαίτηση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας (Δημάρχου, δημοτικών παρατάξεων, συλλόγου Γονέων, Ομοσπονδίας Γονέων, συλλογικοτήτων πολιτών, κομμάτων κ.ά) αλλά εξαιτίας της αναρμοδιότητας του δικαστηρίου, παραπέμφθηκε στην εισαγγελία για ορισμό τακτικής δικάσιμου και διεξαγωγή της δίκης, σε τριμελές πλημμελειοδικείο αυτήν τη φορά, μετά από ένα έως δύο χρόνια.
Η παραπομπή αυτή προφανώς οδηγεί σε κατάσταση ομηρίας τους αγωνιστές της Επανομής για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ομηρία που αποσκοπεί προφανώς να αδρανοποιήσει τον κινηματικό χαρακτήρα αντίστοιχων διεκδικήσεων.
Κλίμα ενότητας
Η ταλαιπωρία των αγωνιστών της Επανομής λοιπόν συνεχίζεται με δράστη το κράτος της αυθαιρεσίας, του τρόμου και της καταστολής. Όμως έχουν ήδη δημιουργηθεί συνθήκες ευαισθητοποίησης του κόσμου του Θερμαϊκού απέναντι στην πρακτική φυτέματος κεραιών όπου γουστάρουν οι εταιρείες, αλλά και ανάπτυξης κλίματος ενότητας των πολιτών, όπως δείχνουν οι πρόσφατες κινητοποιήσεις.
Και έχει κυριαρχήσει μια κατακραυγή εναντίον των παραγόντων της Αναγέννησης Επανομής που παραχώρησαν το δικαίωμα εγκατάστασης της γιγαντιαίας κεραίας εντός του γηπέδου για μερικά χιλιάρικα ευρώ. Και εδώ επαληθεύεται ο κανόνας της έκπτωσης των όποιων ηθικών αντιστάσεων απέναντι στο χρήμα. Κάπως έτσι οι διοικούντες της ομάδας υπέκυψαν στον θεό μαμμωνά και με αυτήν την πράξη κοινωνικής ανευθυνότητας τώρα δεν έχουν πρόσωπο να κυκλοφορήσουν στην πόλη τους.
Ας ευχηθούμε και ας βοηθήσουμε να γίνουν τα συγκεκριμένα γεγονότα καταλύτης για την άνδρωση μαζικότερων και ενεργητικότερων ανεξάρτητων κινηματικών διεκδικήσεων πολιτών, τόσο για τις κεραίες αλλά και για άλλες αντίστοιχες απέναντι στις κατασχέσεις και πλειστηριασμούς που βρίσκονται επί θύραις.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς, το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου