24.12.13

Πλειστηριασμοί ακινήτων… είναι αναγκαία η εξαθλίωσή μας;

Την ώρα που  η κυβέρνηση υποκρίνεται ότι παλεύει για την προστασία της πρώτης κατοικίας έναντι των τραπεζών, η εφορία κατάσχει 56 σπίτια τη μέρα και έχει ήδη κατασχέσει περισσότερα από 26.000 μέσα στο 2012!!
Από το 2008 οι τράπεζες έχουν λάβει ρευστότητα αξίας περίπου 210,5 δις και άλλα 127,3 δις υπό μορφή εγγυήσεων. Από όλα αυτά τα χρήματα, τα 85,4 δις έχουν απευθείας εγγραφεί στο δημόσιο χρέος, αλλά αν χρειαστεί, η Ελλάδα θα πρέπει να ξεπληρώσει συνολικά 85,4+127,3=212,7 δις €!! Από την άλλη, μετά από 4 χρόνια μνημονίων τα παντός είδους κόκκινα δάνεια ανέρχονται μόνο σε 63,5 δις. Από αυτό το ποσό, μόνο τα 18 δις αφορούν τα στεγαστικά. Με άλλα λόγια, όλοι εμείς κινδυνεύουμε να χάσουμε τα σπίτια μας, με εργαλείο την άγρια φορολογία, το υψηλό κόστος ζωής, τις περικοπές μισθών και συντάξεων, τα ανεξόφλητα χρέη του δημοσίου προς τους πολίτες κ.λ.π. για να ξεπληρωθεί το δημόσιο χρέος που χρηματοδότησε την κερδοσκοπία των τραπεζών, το γλέντι των μεγαλοεργολάβων και των καναλαρχών και το πλιάτσικο των εφοπλιστών. Και αυτό θα συμβεί αν οι τράπεζες δεν εισπράξουν το 1/19, περίπου, από ότι μας χρέωσαν, επιπλέον από ότι είχαμε χρεωθεί για τα σπίτια μας, χωρίς να μας ρωτήσουν!!!!
Φυσικά αντίστοιχες εγγυήσεις ή χρηματοδότηση εκ μέρους του κράτους για να σωθούν τα δικά μας σπίτια δε τολμούμε να το σκεφτούμε ούτε ως ανέκδοτο!! Είναι, όμως, απόλυτα λογικό αν αναγνωρίσουμε ότι ο εθνικός δανεισμός εξυπηρετεί τα συμφέροντα μόνο των αφεντικών του έθνους!

Τότε προκύπτει το ερώτημα γιατί οι τράπεζες ενδιαφέρονται να πάρουν τα σπίτια του κόσμου τη στιγμή που οι αξίες ακινήτων έχουν ισοπεδωθεί;
Τέλη Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν και πρακτικά οι συγχωνεύσεις των τραπεζών με τη δημιουργία τεσσάρων τραπεζικών σχημάτων. Λίγο καιρό νωρίτερα  είχε ολοκληρωθεί ο εσωτερικός έλεγχος BlackRock-2 που αφορούσε την ευρωστία των νέων τραπεζών. Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών επιβεβαιώθηκε, με μοναδικό αγκάθι τα πάσης φύσεως κόκκινα δάνεια. Αυτά ανέρχονται στο 30% του συνολικού δανεισμού που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες, δηλαδή τα 63,5 δις ευρώ. Μόνο που αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο διπλάσιο των συνολικών δικών τους κεφαλαίων. Επομένως οι τράπεζες μας έχουν δανείσει χρήματα που στην πραγματικότητα δεν είχαν! Άρα το κέρδος που προκύπτει από τους τόκους προέρχεται στην κυριολεξία από τον αέρα!! Δε φτάνει αυτό, αλλά κιόλας, για το 1/3 μόνο, από αυτά τα «ανύπαρκτα» ποσά, θέλουν να μας πάρουν τα σπίτια. Μέχρι να το κάνουν αυτοί, το κάνει το κράτος για να γλυτώνουν και τα έξοδα να μας κυνηγάνε.
Η εντολή της τρόικα είναι «εξαφανίστε τα κόκκινα δάνεια» για να φαίνονται όλα εντάξει και στα χαρτιά.
Τα σενάρια είναι δύο: στο πρώτο, γίνονται κατασχέσεις ακινήτων προκειμένου να κλείσουν, έστω λογιστικά, οι εκκρεμότητες. Το ποσό που θα εισπραχθεί παραμένει αδιάφορο, αφού οι τράπεζες έχουν προ-χρηματοδοτηθεί για τις «ζημιές» τους. Οι κατασχέσεις θα είναι ένα επιπλέον δωράκι πριν ξεφορτωθούν και αυτό το πρόβλημα.
Στο δεύτερο, συμφωνούν το ύψος της «ζημιάς» και πουλάνε τα δάνεια σε ξένα funds – ο επίσημος τίτλος των κερδοσκόπων – για να αρπάξουν, εκείνοι, ό,τι περισσότερο μπορούν, από τα οικονομικά μας πτώματα.
 Το στάσιμο, λόγω της ύφεσης, χρήμα των πτωχευμένων τραπεζών, μεταμορφώνεται σε κέρδος μέσω της εσωτερικής υποτίμησης των ακινήτων. Τα εργαλεία είναι το έλλειμμα ρευστότητας και μόνιμη οικονομική ανασφάλεια, η πληθώρα απούλητων σπιτιών, οι κατασχέσεις εκ μέρους του δημοσίου, η υπερβολική φορολόγηση και η επικείμενη έναρξη κατασχέσεων και από τις τράπεζες. Τα στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν δεν έχουν καμμία σχέση πια με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων αλλά το χρήμα βρίσκεται ήδη συσσωρευμένο, στις τράπεζες, παρ’ όλο που εμείς δε τα έχουμε ξοφλήσει ακόμα!! Είπαμε… τα δανείστηκε το ελληνικό κράτος 1,5 χρόνο πριν για λογαριασμό τους και τα χρέωσε σε εμάς. Και τώρα μας φορολογεί για να εξοφλήσει τα «χρωστούμενα».

Και τι θα γίνουν τελικά όλα αυτά τα υποτιμημένης αξίας ακίνητα;
Στο τελευταίο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική, ομοτράπεζός του ήταν και μία εταιρεία ονόματι, Blackstone (Μαύρη Πέτρα). Τι συζητήθηκε με την ελληνική αντιπροσωπεία δεν έγινε γνωστό καθώς η δημοσιογραφία επικεντρώθηκε σε άλλα «φανταχτερά» ζητήματα, όπως το χρώμα των τραπεζομάντηλων και το μενού του δείπνου. Γεγονός όμως είναι ότι η Blackstone είναι, αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, ο πιο επιθετικός αγοραστής αποκλειστικά πλειστηριασμένων ακινήτων, με 30.000 τίτλους στην ιδιοκτησία της. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, απέκτησε τους 25.000. Εσχάτως δανειοδοτήθηκε από την Deutsche Bank με 600 εκατ. δολάρια. Να που κρύβει τα άπλυτά της ο ευρωπαϊκός ηγεμόνας! Η BlackRock (Μαύρος Βράχος) – η εταιρεία που κάλεσε η ελληνική πολιτεία για να ελέγξει τις τράπεζές της - ιδρύθηκε ως θυγατρική της Blackstone (σίγουρα η επιλογή τόσης μαυρίλας στις ονομασίες τους δεν είναι τυχαία και αποκλείεται να σημαίνει κάτι καλό, σε όποιου τη ζωή ανακατεύονται). Αλλά γρήγορα αυτονομήθηκε και εξαγοράστηκε. Σύντομα όμως γιγαντώθηκε τόσο, μέχρι που κατάφερε να απορροφήσει ακόμη και τους αγοραστές της!!! Σήμερα επηρεάζει τα μέγιστα, κάθε είδους κερδοσκόπο ή κυβέρνηση, «βάζοντας στο χέρι» μέχρι και την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Παρ’ όλο που φαινομενικά η μητρική και η πρώην θυγατρική εταιρεία έχουν αυτονομηθεί, ανώτατα στελέχη και των δύο εταιρειών αλλάζουν εκατέρωθεν πόστα, κάθε τρεις και λίγο. Τελικά, στην αμερικάνικη αγορά για να περιγράψουν τον τρόπο που δραστηριοποιούνται αυτές οι δύο εταιρείες, τις περιγράφουν ως «περιστρεφόμενες πόρτες».
Επομένως η ελληνική κυβέρνηση πιστοποιεί τη βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών με τους ίδιους διεθνείς τυχοδιώκτες που στη συνέχεια οι τραπεζίτες  μας θα συνεργαστούν για να ξεπουλήσουν τα σπίτια των οικογενειών, αυτού του τόπου. Προφανώς, σε κάθε έλεγχο, ενδιαφερόντουσαν κυρίως να μαθαίνουν λεπτομέρειες για το «εμπόρευμα» που σε λίγο καιρό ελπίζουν να διαπραγματευτούν με τους δικούς μας εσωτερικούς τυχοδιώκτες, δηλαδή τα σπίτια μας ή τις ζωές μας που είναι υποθηκευμένες στα δάνειά μας. Γιατί να μην υποθέσουμε ότι τα πορίσματά τους, σε σχέση με την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, θα είναι ανάλογα στο βαθμό που θα θέλουν να εκβιάσουν για να πάρουν κοψοχρονιά το μέρος της ακίνητης περιουσίας που θα κρίνουν ενδιαφέρουσα;!
Είτε με τη μορφή ακίνητης περιουσίας είτε με τη μορφή «κόκκινων» δανείων η τελική κατάληξη θα είναι να δημιουργηθεί άλλο ένα χρηματοπιστωτικό προϊόν που θα περιφέρεται παγκοσμίως, ξεπλένοντας το μαύρο χρήμα των διεθνών τζογαδόρων των χρηματιστηρίων. Η αγορά ακινήτων είναι ορθάνοιχτη σε αυτόν το τομέα και αποτελεί την κύρια τάση σε παγκόσμιο επίπεδο. Βεβαίως, έτσι συνεχίζουν να τροφοδοτούνται οι ίδιες οικονομικές αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κρίση, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες… σιγά μη τους ενδιαφέρει να διορθώσουν τα λάθη τους!!
Στην Ελλάδα, έχουμε ήδη μπει στην επόμενη φάση της συγκέντρωσης του πλούτου μας. Αφού λήστεψαν ό, τι εύκολο «ζεστό» χρήμα μπορούσαν, διεκδικούν τώρα και την ακίνητη περιουσία μας. Ο πολιτικός στόχος είναι, τα συσσωρευμένα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν, να κρυφτούν κάτω από τη γιγάντωση της εξαθλίωσής μας. Από την άλλη γίνεται πιο εύκολο να πιστοποιηθεί ο ρόλος των οικονομικά ισχυρών, ως τα πραγματικά «αφεντικά» της κοινωνίας, όταν ο πληθυσμός θα διατηρείται στο όριο της επιβίωσης.

Τα σπίτια και οι περιουσίες μας, δεν είναι η έκφραση της μεγαλομανίας μας ούτε της ματαιοδοξίας μας!! Είναι το αποτέλεσμα των κόπων μας με μόνο μέσο την εργασία μας. Και αυτόν τον κόπο δεν επιλέξαμε να τον κάνουμε πανάκριβα αυτοκίνητα ή πολυτελή ταξίδια στο εξωτερικό αλλά να στήσουμε ένα κεραμίδι για να βάλουμε από κάτω τις οικογένειές μας!!
Πρέπει να μετατρέψουμε κάθε σπίτι και κάθε χωράφι, σε άπαρτο κάστρο.
Ο κάθε ένας ατομικά είναι δύσκολο να τα υπερασπιστούμε.
Οι κινήσεις πολιτών μπορούν και πρέπει να σταθούν δίπλα σε κάθε έναν από εμάς!!
Συγγενείς, φίλοι και γείτονες μπορούν να γίνουν οι πιο πολύτιμοι σύμμαχοί μας!!
Αν σώσουμε στο σπίτι του διπλανού μας, δε θα χρειαστεί να ανησυχήσουμε για το δικό μας!!
Τα σπίτια, τα χωράφια μας και τα σπίτια των προγόνων μας, είναι ιερά!!

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ, ΚΑΝΕΝΑ ΧΩΡΑΦΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΙ!!


Κίνηση Πολιτών Επανομής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου