29.9.13

συνάντηση Δευτέρας 30/9

για αύριο Δευτέρα υπάρχουν τα θέματα :
1. Υδροβιότοπος - AccoLagoons. οριστικοποίηση της ημέρας που θα κάνουμε την ενημέρωση στο Θέατρο - εναλλακτική σε περίπτωση άρνησης του Δήμου. Αφίσες, ενημερωτικά κλπ (βλ. προσχέδιο αφίσας). Οικονομική ανάλυση των εξόδων της προσφυγής και της αίτησης αναστολής του προγράμματος.
2. πρόγραμμα AMMOS της Μεσόγειος SOS. συμμετοχή στην ενημερωτική συνάντηση της Τρίτης 1/10 στις 5 μμ στην πλατεία Επανομής με εκπροσώπους της Μεσόγειος SOS (βλ. επισυναπτόμενο κείμενο).
3. 3ο Παζάρι Παραγωγών 13/10. α) αξιολόγηση των δυο προηγούμενων β) τοποθέτηση πανό μέσα στην εβδομάδα
διαβάστε παρακάτω για το πρόγραμμα ΑΜΜΟΣ :


Αξιότιμες/οι  κυρίες/οι

Επικοινωνώ μαζί σας εκ μέρους της περιβαλλοντικής οργάνωσης Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, αποστέλλοντάς σας την περιγραφή του προγράμματος AMMOS:  Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης για τον περιορισμό των απορριμμάτων καπνιστών στις παραλίες που θα υλοποιηθεί την περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου 2014, σε 15 παραλίες της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η παραλία Επανομή του Δήμου Θερμαϊκού.

Η υλοποίηση της εκστρατείας ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για τα απορρίμματα καπνιστών θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή, καθώς θα δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στις δράσεις του προγράμματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω των επικοινωνιακών εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν, ενώ θα συμβάλλει στην ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής, προσφέροντάς τους συγκεκριμένα εργαλεία για τον περιορισμό του προβλήματος των απορριμμάτων καπνιστών στις παραλίες και μετά το τέλος υλοποίησης του προγράμματος. Παρακαλώ δείτε στο επισυναπτόμενο την περιγραφή του προγράμματος, τις δράσεις και τα αναμενόμενα οφέλη.

Η εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών και φορέων στο πρόγραμμα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς εκείνοι είναι που γνωρίζουν πολύ καλά τόσο την παραλία και την υφιστάμενη κατάσταση, όσο και τα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα και προβλήματα της ευρύτερης περιοχής. Για το λόγο αυτό και έχει προβλεφθεί η δημιουργία Τοπικών Συμβουλευτικών Επιτροπών σε κάθε περιοχή υλοποίησης της εκστρατείας. Σε αυτές τις Επιτροπές καλείται να συμμετάσχει πλήθος φορέων, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι των Περιφερειών, Δήμων, της εκπαιδευτικής κοινότητας, τοπικών επιχειρήσεων που σχετίζονται με τουριστικές δραστηριότητες στην παραλία, καθώς και ομάδες και σύλλογοι πολιτών.
Στην πρώτη φάση, τοπικοί φορείς και ομάδες πολιτών θα εμπλακούν στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης μέσα από οργανωμένη συζήτηση με τη χρήση ερωτηματολογίου. Θα κληθούν να συμβάλουν με ιδέες και προτάσεις αναφορικά με τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά και κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά της περιοχής τους, στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό των επιμέρους δράσεων που θα υλοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο.
Παράλληλα θα κληθούν να συμμετέχουν στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν με την έναρξη της εκστρατείας (Συνέντευξη Τύπου, ανοιχτή εκδήλωση και διαδραστικό παιχνίδι, εθελοντικό καθαρισμό).
Συνεργάτες του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της TERRA NOVA θα βρεθούν στην περιοχή σας την Τρίτη 1η Οκτωβρίου, προκειμένου να καταγράψουν την υφιστάμενη κατάσταση, καθώς και τους προβληματισμούς των φορέων της περιοχής αναφορικά με το ζήτημα των απορριμμάτων στις παραλίες. Σε αυτό το πλαίσιο, θα θέλαμε να συναντηθούμε μαζί σας ή/και με εκπροσώπους του φορέα σας, προκειμένου να συμμετάσχετε στην Τοπική Συμβουλευτική Επιτροπή και να συμβάλετε με τις δικές σας απόψεις.
Εν αναμονή της θετικής ανταπόκρισης, παραμένω στη διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,


Πρόγραμμα  AMMOS:
 Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης
για τον περιορισμό των απορριμμάτων καπνιστών στις παραλίες

Στόχοι του προγράμματος
Το πρόγραμμα AMMOS έχει ως στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης επικοινωνιακής εκστρατείας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των χρηστών της παράκτιας ζώνης αναφορικά με τα προβλήματα που δημιουργεί η παρουσία των απορριμμάτων καπνιστών. Σκοπός του έργου είναι η πρόληψη και ο περιορισμός των εν λόγω απορριμμάτων στις παραλίες.
 Η ρύπανση των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων αποτελεί μια από τις πιο εμφανείς εκφράσεις της αρνητικής ανθρώπινης επίδρασης στο φυσικό περιβάλλον, με επιπτώσεις αισθητικές, οικονομικές και οικολογικές, καθώς και με κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους απορριμμάτων στις ακτές με τουριστική δραστηριότητα είναι τα αποτσίγαρα.  Η ένταση και έκταση του προβλήματος καθιστά απαραίτητη για την αντιμετώπισή του τη διαμόρφωση μιας περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνης συμπεριφοράς μέσα από την εφαρμογή εργαλείων επικοινωνίας και πληροφόρησης. Ως εκ τούτου, ο κύριος στόχος του Έργου είναι να οδηγήσει σε μια πραγματική αλλαγή της συμπεριφοράς, μέσω της συνδυασμένης χρήσης της τεχνολογίας και εργαλείων ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της ρύπανσης των ακτών από αποτσίγαρα, προστατεύοντας έτσι το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και συμβάλλοντας στην εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας.

Δράσεις του προγράμματος
Η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει σε 15 παραλίες πανελλαδικά, οι οποίες επιλέχθηκαν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Οι παραλίες είναι: Σχινιάς (Αττική), Άγιος Γιάννης (Πήλιο), Επανομή (Θεσ/νίκη), Φανάρι (Πόρτο Λάγος), Αγ. Ισίδωρος (Λέσβος), Καρφάς (Χίος), Τσαμπίκα (Ρόδος), Γεωργιούπολη (Χανιά), Βάι (Λασίθι), Αη Γιάννης Δέτης (Πάρος), Περίσσα (Σαντορίνη) Σίμος (Ελαφόνησος), Βοϊδοκοιλιά (Μεσσηνία), Ξι (Κεφαλονιά), Λούτσας – Βράχου (Πάργα). Στο πλαίσιο του προγράμματος θα αναπτυχθούν, μεταξύ άλλων:
         Ολοκληρωμένη και μαζική επικοινωνιακή εκστρατεία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τοπικής και πανελλαδικής εμβέλειας, με προβολή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σποτ και αρθρογραφία. Επίσης θα αξιοποιηθούν εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης και θα αναπτυχθεί εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα (smart phone app). Απώτερος στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο των καπνιζόντων επισκεπτών, όσο και όλων των χρηστών της παράκτιας ζώνης για το θέμα των απορριμμάτων στην παράκτια ζώνη. Ειδικότερα, όσον αφορά την εφαρμογή που θα αναπτυχθεί για κινητά τηλέφωνα, οι χρήστες που θα έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή θα ενημερώνονται, μόλις πλησιάζουν στην ευρύτερη περιοχή της παραλίας, για το πρόγραμμα AMMOS και το περιβαλλοντικό πρόβλημα.
         Εντατική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στις 15 αυτές παραλίες της Ελλάδας, που  στόχο θα έχει να ωθήσει το κοινό στη διαπίστωση του περιβαλλοντικού προβλήματος και των επιπτώσεών του και παράλληλα να το ευαισθητοποιήσει και να το παροτρύνει στη συμμετοχή για την αντιμετώπισή του. Στις 15 επιλεγμένες παραλίες, θα υπάρχει τακτική παρουσία εκπαιδευμένου προσωπικού κατά τους θερινούς μήνες του 2014 στα info-kiosk που θα εγκατασταθούν για τους σκοπούς του προγράμματος. Παράλληλα με την εγκατάσταση του info-kiosk το Μάιο-Ιούνιο του 2014, θα πραγματοποιηθούν εθελοντικοί καθαρισμοί στις παραλίες και ενημερωτικές εκδηλώσεις σε κεντρικό σημείο των κοντινότερων στην παραλία κέντρων. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, μέσα από τη διανομή ενημερωτικού υλικού και θα υλοποιηθούν διαδραστικά παιχνίδια. Τα info-kiosk που θα τοποθετηθούν στις παραλίες θα είναι προσωρινά, ξύλινα περίπτερα, συναρμολογούμενα και απόλυτα συμβατά με το περιβάλλον.
·         Ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα υποστήριξης παράλληλων με το Έργο εθελοντικών εκστρατειών από ενδιαφερόμενους δήμους, σχολεία και φορείς ανά την Ελλάδα, προκειμένου να εφαρμόσουν αντίστοιχες εκστρατείες στις περιοχές τους. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα εργαλεία και αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες για την υλοποίηση της εκστρατείας και θα συμβάλλει στην ακόμα μεγαλύτερη διάχυση των δράσεων και των αποτελεσμάτων του έργου.

Οφέλη για την τοπική κοινωνία

Το πρόγραμμα AMMOS θα υλοποιηθεί σε 15 από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Ελλάδα, που παράλληλα αποτελούν και σημαντικά παράκτια οικοσυστήματα (είτε εντάσσονται στο Δίκτυο ΝATURA 2000, είτε αξιολογούνται ως σημαντικοί βιότοποι). Οι παραλίες που έχουν επιλεγεί θα προβληθούν μέσα από όλα τα επικοινωνιακά εργαλεία του έργου, τόσο για την περιβαλλοντική σημασία  τους, όσο και για τη σημαντική προσπάθεια που θα λάβει χώρα εκεί μέσα από την εξέλιξη του προγράμματος, ενώ έμμεσα θα αναδειχθούν τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά τους, που αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος, θα υπάρξει σημαντική βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης αναφορικά με τα απορρίμματα, που επιβαρύνουν αισθητικά και οικολογικά την κάθε παραλία. Η μόνιμη παρουσία, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, του επόπτη παραλίας στο ειδικά διαμορφωμένο info-kiosk και η διανομή σταχτοδοχείων μιας χρήσης και ενημερωτικού υλικού θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των παραθεριστών, αλλά και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και θα περιορίσει σημαντικά την παρουσία απορριμμάτων καπνιστών. Ταυτόχρονα όμως οι πιο πάνω δράσεις θα προσελκύσουν σε ευρύτερο επίπεδο το ενδιαφέρον των λουομένων, ευαισθητοποιώντας τους και ωθώντας τους σε μια πιο υπεύθυνη διαχείριση, όχι μόνο των απορριμμάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα, αλλά γενικότερα των –επονομαζόμενων- απορριμμάτων αναψυχής, που αποτελούν τον κύριο όγκο του ρυπαντικού φορτίου των ακτών μας. Η αλλαγή στη συμπεριφορά των χρηστών του παράκτιου μετώπου, αναμένεται να διατηρηθεί και μετά το πέρας της εκστρατείας και να έχει μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα στον περιορισμό των απορριμμάτων στις παραλίες και στην εν γένει εξυγίανσή τους. Αυτό συνεπάγεται βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, σημαντική αναβάθμιση των παραλιών που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα και κατ’επέκταση του τουριστικού προϊόντος.
Παράλληλα, μέσα από τις επικοινωνιακές δράσεις, που αποτελούν και τον κορμό του προγράμματος, θα υπάρξουν ειδικές αναφορές και πληροφορίες τόσο για τις συγκεκριμένες παραλίες, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Στη παρούσα οικονομική συγκυρία, που ο τουρισμός αποτελεί βασικό τομέα αιχμής για οικονομική ανάπτυξη και ταυτόχρονα δυνητικό πεδίο εφαρμογής νέων συμπεριφορών και πολιτικών με άξονα τη βιωσιμότητα, η ανάδειξη των οικοσυστημάτων αλλά και της πολυεπίπεδης προσπάθειας προστασίας των ακτών από τα απορρίμματα καπνιστών, αλλά και γενικότερα, θα συμβάλλει σημαντικά στην προσέλκυση επισκεπτών, εμφορούμενων από περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, που αναζητούν περιοχές με οικολογική αξία και προσανατολισμό.  Αξίζει  να σημειωθεί ότι, καθώς πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, η διάδοση των δράσεων και των αποτελεσμάτων του έργου θα πραγματοποιηθεί σε ευρωπαϊκό και μεσογειακό επίπεδο, προβάλλοντας αντίστοιχα και τις συγκεκριμένες περιοχές.
Τέλος, σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης η συνεργασία με τις διευθύνσεις Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης, στις οποίες θα διοχετευθεί σχετικό εκπαιδευτικό υλικό, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νεαρών πολιτών κάθε περιοχής - και μέσω αυτών και της υπόλοιπης τοπικής κοινωνίας – για τις κρίσιμες πιέσεις που δέχονται τα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα εξαιτίας των απορριμμάτων. Η εμπέδωση μιας περιβαλλοντικά υπεύθυνης στάσης από τους κατοίκους μιας περιοχής, αποτελεί αδιαμφισβήτητο κέρδος που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και κυρίως διαχρονικά.