19.7.13

Σχόλια στο facebook για το "Παζάρι Παραγωγών"

Αυτου του ειδους οι λογικες παραπεμπουν σε ανταλακτικες κοινωνιες αλλων εποχων π.χ. 1 οκα σταρι για 5 αυγα κ δε νομιζω οτι αυτο ειναι το ζητουμενο. εκτος αυτου βλεπω καθε πρωι εκει μπροστα στο Λουξ 15-20 παραγωγους να πουλαν τα προιοντα τους οποτε τι παραπανω θα προσθεσει αυτη η κινηση εκτος απο το να αφαιρεσει εισοδημα απ τον Τατση κ αλλα μικρομπακαλικα γιατι ο Μασουτης κ το Lidl ειναι ανεγγιχτοι.
τελος παντων η υποθεση θελει συζητηση υπαρχουν προτασεις κ δεν λυνονται τα θεματα με καποιες σπασμωδικες κινησεις ανθρωπων που εχουν το αγχος της παρουσιας
(Μιχάλης Σαράφης)

Επιτέλους, βλέπω μια αρκετά δραστήρια ομάδα ανθρώπων ανάμεσά μας...
Οι λύσεις και οι δράσεις που προτείνει μπορεί, για πολλούς, να μην είναι οι πλέον ενδεδειγμένες αλλά: α) "είναι κινήσεις μιας ομάδας ανθρώπων" β) είναι κινήσεις με "κοινωνικό περιεχόμενο" και γ) αποτελούν "έργο" (αποτελούν δηλαδή πραγματικότητα-συμβαίνουν)...
Ασφαλώς και δεν πιστεύω ότι ο στόχος τέτοιων κινήσεων είναι να αφαιρέσουν το εισόδημα κάποιου. Ούτε νομίζω ότι, στην ουσία του, το πιστεύεις κι εσύ. Αν υπάρχουν αδυναμίες αυτού του είδους (όπως τις περιγράφεις), το ζήτημα είναι να προσφέρουμε όλοι την ελάχιστη συμμετοχή μας, την παρουσία μας, την γνώμη μας, ώστε να κάνουμε αυτές τις κινήσεις καλύτερες και ουσιαστικότερες... Γνωρίζω ότι από την Κ.Π.Ε. δεν έχει αποκλειστεί κανένας. Όπως γνωρίζω, επίσης, ότι οι αποφάσεις για τις δράσεις λαμβάνονται συλλογικά.
Σωστό είναι να επισημαίνουμε τις αδυναμίες και τα λάθη, σωστότερο είναι να συμμετέχουμε ενεργά με στόχο την βελτίωση. Χαίρομαι, λοιπόν, για το παράδειγμα και την αφορμή που μας δίνει η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, να μάθουμε να συνεργαζόμαστε και να παράγουμε έργο με στόχο το κοινωνικό συμφέρον..
(Γιώργος Πάπας)

Μιχάλη, δεκτές οι ενστάσεις σου, ατυχής ο αφορισμός σου.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα ένα-ένα (χωρίς φυσικά διάθεση απολογισμού, αλλά εξηγήσεων).
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τέτοιες κινήσεις ΔΕΝ αφαιρούν εισόδημα από κανέναν επαγγελματία. Αντίθετα χαρίζουν εισόδημα στο σύνολο της κοινωνίας μέσα στην οποία ζούμε. Το εισόδημα από το κάθε μικρομπακάλικο, το αφαιρούν : η υψηλή φορολογία, ο δυσθεώρητος ΦΠΑ, τα χαράτσια, τα υψηλά ασφάλιστρα του ΤΕΒΕ (χωρίς αντίκρυσμα μάλιστα), η ακριβή τιμή ενέργειας, η ύφεση και η φτώχεια που ταλανίζουν την οικονομία μας.
Αντίθετα η εύρεση διεξόδου στην αγορά προϊόντων που παράγει ο τόπος και μάλιστα σε τιμές συμφέρουσες και για τον παραγωγό και για τον καταναλωτή, εξοικονομούν εισόδημα, παράγουν ζεστό και υπαρκτό χρήμα που «ζεσταίνει» την τοπική αγορά, διατίθεται για την αγορά άλλων προϊόντων που δεν διακινούνται από τους παραγωγούς, παράγει εκ νέου εισόδημα κ.ο.κ. και τελικά το «καθοδικό οικονομικό σπιράλ» και η ανθρώπινη κατάθλιψη, σιγά-σιγά μετατρέπονται σε θετική οικονομική πραγματικότητα και καλύτερη ψυχολογία που με τη σειρά τις τροφοδοτεί την τοπική οικονομική δραστηριότητα.
Όσο αφορά τις ανταλλακτικές κοινωνίες άλλων εποχών που αναφέρεις, η άποψή μου είναι ότι εκεί μας οδηγεί η επίσημη ανεργία του 30% (που είναι πολύ μεγαλύτερη) και το σχεδόν 50% των συμπατριωτών μας που ζουν κάτω ή γύρω από το όριο της φτώχειας.
Κινήσεις λοιπόν σαν αυτή, όχι μόνο δε δρουν ανταγωνιστικά προς τους μικροκαταστηματάρχες αλλά τονώνουν την οικονομική δραστηριότητα και κυρίως την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ που τόσο πολύ την έχει ανάγκη η πατρίδα μας.
Η άποψή σου για «σπασμωδικές κινήσεις ανθρώπων που έχουν το άγχος της παρουσίας», απλά σε αδικεί και ως άνθρωπο και ως πολίτη. Άλλωστε, στο παρελθόν και σε μάχες που δώσαμε δίπλα-δίπλα, κάποιοι μας έκαναν ανάλογες επιθέσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν μας πτόησαν αλλά και γελοιοποίησαν τους ίδιους τους οργανωτές τους.

(Βασίλης Μαυροσκάς - συνδιοργανωτής)