23.7.13

στην εντατική τα πολυιατρεία και τα Κέντρα Υγείας...

Οι συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν είναι τραγικές και η «γύμνια» τους αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο, καθώς ο πληθυσμός που καλούνται να εξυπηρετήσουν αυξάνεται κατακόρυφα τους θερινούς μήνες.

Γιατροί με το… σταγονόμετρο, ανύπαρκτες ειδικότητες, όπως παιδίατροι και καρδιολόγοι, ελλείψεις αναλώσιμων υλικών, ακτινολογικά μηχανήματα που δεν λειτουργούν, γιατί δεν υπάρχουν χειριστές, αδυναμία διενέργειας αιματολογικών και μικροβιολογικών εξετάσεων εξαιτίας της έλλειψης παρασκευαστών, εφημερίες του τρόμου, με έναν γιατρό να βλέπει έως και 200 ασθενείς, και ασθενοφόρα ακινητοποιημένα τις μισές ημέρες του μήνα είναι μόνον μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που ταλαιπωρούν ασθενείς και εργαζόμενους.
Απελπιστική είναι η κατάσταση στο κέντρο υγείας της Νέας Μηχανιώνας, όπου το καλοκαίρι ο πληθυσμός εκτοξεύεται από τις 50.000 στις 90.000. Οι γιατροί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθούν στον αυξημένο όγκο δουλειάς, αλλά, όπως ομολογούν, από τύχη δεν έχει χαθεί κάποιος άρρωστος μέχρι σήμερα.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική. Δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν υπάρχουν γιατροί, ούτε καν ακτινολόγος. Έχει μείνει μόνον μία παιδίατρος από τους πέντε που είχαμε παλιότερα. Ένας γιατρός καλείται να δει έως και 100 άτομα σε μία εφημερία. Μόνος του. Σε αρκετές περιπτώσεις αναγκαζόμαστε να στέλνουμε τους ασθενείς στη Θεσσαλονίκη. Ο κόσμος όμως δεν έχει πλέον τα χρήματα, ούτε καν για να κάνει αυτή τη μετακίνηση. Από τύχη δεν έχει χαθεί κάποιος άρρωστος μέχρι τώρα», δηλώνει στη «ΜτΚ» ο γενικός γιατρός στο κέντρο υγείας Νέας Μηχανιώνας και μέλος του δ.σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Θεόδωρος Ζδούκος και προσθέτει: «Είμαι απελπισμένος. Κυριολεκτικά παλεύουμε με τον εαυτό μας».
Πιο δραματική από πέρυσι χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί και ο διευθυντής του κέντρου υγείας Νέας Μηχανιώνας Αθανάσιος Συμεωνίδης. Όπως εξηγεί στη «ΜτΚ», ήδη έχει διπλασιαστεί ο πληθυσμός της περιοχής, αλλά οι γιατροί στο κέντρο υγείας μειώθηκαν.
«Εξυπηρετούμε μία μεγάλη περιοχή, μαζί και τον Τρίλοφο και το Πλαγιάρι. Παλαιότερα ήμασταν δεκαεπτά γενικοί γιατροί. Λόγω συνταξιοδοτήσεων και παραιτήσεων πέρυσι είχαμε μείνει δώδεκα και φέτος είμαστε μόλις οκτώ. Συγκεκριμένα είμαστε τέσσερις γιατροί στο κέντρο υγείας Νέας Μηχανιώνας, δύο στο περιφερειακό ιατρείο της Περαίας και δύο στο περιφερειακό ιατρείο της Επανομής», τονίζει ο κ. Συμεωνίδης.
Παράλληλα επισημαίνει ότι στο ιατρείο Νέων Επιβατών η μία γιατρός που υπήρχε πήρε άδεια άνευ αποδοχών για τρία χρόνια και έτσι ούτε γιατρός υπάρχει πλέον, αλλά ούτε και αδειάζει η θέση, για να έρθει κάποιος άλλος. Συνεπώς η Αγία Τριάδα και οι Νέοι Επιβάτες δεν έχουν κανέναν γιατρό. Επιπλέον η μία γιατρός που εργάζεται στο ιατρείο στο Πλαγιάρι είναι από την Ουαλία και κάνει ενέργειες, για να φύγει στην πατρίδα της.
«Δυστυχώς έχουμε μόνον μία παιδίατρο, η οποία του χρόνου θα συνταξιοδοτηθεί. Καρδιολόγος, οφθαλμίατρος και οδοντίατρος δεν υπάρχουν, ενώ ο ψυχίατρος που ερχόταν από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο πλέον πήγε στις Σέρρες. Επίσης δεν έχουμε ακτινολόγο δικό μας και κάθε Δευτέρα και Πέμπτη έρχεται ακτινολόγος από το ΙΚΑ της Τούμπας», λέει ο κ. Συμεωνίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο ελλείψεις υπάρχουν και σε νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς έμειναν μόλις επτά νοσηλεύτριες. Όσον αφορά το ασθενοφόρο του κέντρου υγείας Νέας Μηχανιώνας, είναι παλιό και μόλις πριν από λίγες ημέρες τέθηκε πάλι σε κυκλοφορία, αφού έμεινε επί τέσσερις μήνες στο συνεργείο. Μάλιστα τα κέντρα υγείας Νέας Μηχανιώνας και Θέρμης προχώρησαν σε μία συνεννόηση, ώστε να έχουν ένα ασθενοφόρο από κοινού, αλλά και πάλι, όταν παραστεί ανάγκη, η Μηχανιώνα εξυπηρετείται από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από Θεσσαλονίκη....
από makthes