11.7.13

επιστολή της ΚΠΕ στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου

Λίγες ώρες πριν εγκριθεί η δημοπράτηση των έργων που θα γίνουν στην περιοχή του υδροβιότοπου Επανομής, η ΚΠΕ συνέταξε μια επιστολή προς τον πρόεδρο του Περιφεριακού Συμβουλίου κ. Μπαμιατζή, θέτοντάς του τις ενστάσεις της και τα ερωτήματά της.
Επίσης, επικοινωνήσαμε με τον γενικό γραμματέα του Δ. Θερμαϊκού κ. Κεραμιδάκη, ο οποίος μας δήλωσε την πλήρη άγνοια από μεριάς της διοίκησης για το τι ψηφίζεται σήμερα στην ΠΚΜ. 
Σε ερώτησή μας μάλιστα για το τι αν προτίθενται να αντιδράσουν σαν Δήμος, η απάντηση ήταν : 
"θα γνωμοδοτήσουμε εάν και εφόσον μας ζητηθεί "αργότερα"!!!
ακολουθεί η επιστολή.
Θέμα: Τεχνικά έργα της ΠΚΜ στην Λιμνοθάλασσα Επανομής
Προς: Πρόεδρο Περ. Συμβουλίου κ. Μπαμιατζήοινοποίηση: Δήμος Θερμαϊκού - κ. Κεραμιδάκη)
Από: Κίνηση Πολιτών Επανομής
      Αγαπητέ κ Πρόεδρε,
      Γνωρίζουμε ότι η ΠΚΜ έχει αναλάβει και εκτελεί ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE με την επωνυμία «AccoLagoons - Δράσεις για την διατήρηση παράκτιων οικοτόπων και ειδών ορνιθοπανίδας των περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 Λιμνοθάλασσα Επανομής και λιμνοθάλασσας Αγγελοχωρίου».
Έχουμε ενημερωθεί πρόσφατα ότι το πρόγραμμα έχει καταλήξει σε συμπεράσματα και η ΠΚΜ μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών – Διεύθυνση Τεχνικών Έργων είναι έτοιμη να δημοπρατήσει τα εξής τεχνικά έργα στην περιοχή μας (σχετική επιστολή από 04-07-2013 Αρ. Πρωτ. 255613/οικ.6119):
5. Αποκατάσταση των λειτουργιών της λιμνοθάλασσας Επανομής
6. Τεχνικά έργα ερμηνείας περιβάλλοντος
       Θα θέλαμε σε σχέση με αυτό ως Κίνηση Πολιτών Επανομής να μας απαντήσετε εάν διατίθεστε να προχωρήσετε στην δημοπράτηση και κατασκευή αυτών των έργων χωρίς τα παρακάτω προαπαιτούμενα:
-- Δεν έγινε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία (δεν έχει αναρτηθεί καμία πρόσκληση σε εφημερίδα απ΄ όσο ξέρουμε) ως όφειλε.
-- Δεν έχει γίνει στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση όπως είναι υποχρέωση από την ΕΕ.
-- Δεν έχει γίνει γνωμοδότηση από το ΥΠΕΚΑ.
-- Δεν έχει συνταχθεί και εγκριθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για να μπορούν να κατασκευαστούν τεχνικά έργα.
-- Δεν έχει ζητηθεί γνωμοδότηση για τα έργα από τον Δήμο Θερμαϊκού ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της περιοχής.
Σας ενημερώνουμε ότι αναμένεται απάντηση σε ερώτηση που έκανε έλληνας Ευρωβουλευτής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 5/7/2013 για το ίδιο θέμα.  Τέλος θα θέλαμε να σας καταθέσουμε την αποψή μας ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μέρος του προϋπολογισμού (1.639.770€) για την εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για θέσπιση ζωνών προστασίας που είναι απαραίτητο για την εν' λόγω περιοχή και ακόμα για δημιουργία θέσεων εργασίας φύλαξης και ενημέρωσης έναντι βαριών τεχνικών κατασκευαστικών έργων που σίγουρα θα επιφέρουν όχληση και βλάβες στο υπάρχον φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Ζητούμε να μας ενημερώσετε για το χρονοδιάγραμμα εξάλειψης των παραπάνω εκκρεμοτήτων πριν την δημοπράτηση οποιουδήποτε τεχνικού έργου στην προστατευόμενη περιοχή.   
Διαθέτουμε το παρακάτω ανοιχτό ηλεκτρονικό φόρουμ  όπου μπορείτε να διαβάσετε και να ενημερωθείτε αναλυτικά και με απόλυτη διαφάνεια για την ιδρυτική μας πράξη, τις δράσεις καθώς και όλα τα θέματα που έχουν συζητηθεί και αποφασιστεί έως σήμερα στα πλαίσια της Κίνησης Πολιτών Επανομής.
Με εκτίμηση, Για την Κίνηση Πολιτών Επανομής (ΚΠΕ)
... ακολουθούν υπογραφές...