25.7.13

"Παζάρι Παραγωγών" στις 27/7 από την ΚΠΕ και τον Γ΄ Αγρ. Συνεταιρισμό

     Οι τιμές των προϊόντων στην αγορά, παρά την οικονομική κρίση, είναι αδικαιολόγητα υψηλές, τη στιγμή που η φτώχεια και η ανέχεια έχει προσβάλει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. 
     Οι τιμές που πωλούν τα προϊόντα τους οι αγρότες παραγωγοί στους εμπόρους, είναι απαράδεκτα χαμηλές.     
    Τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές είναι οι χαμένοι, ενώ για τους εμπόρους και τους μεσάζοντες που ελέγχουν τις τιμές της αγοράς είναι ευκαιρίες πλουτισμού. Πως θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση? Το οργανωμένο κράτος και οι θεσμοί του ούτε θέλουν να παρέμβουν αλλά ούτε και μπορούν. Μόνο η αλληλέγγυα δράση των πολιτών μπορεί να δώσει μια ανάσα ανακούφισης, να δείξει την κατεύθυνση της λύσης, δεν μπορεί όμως να λύσει, εδώ και τώρα, το πρόβλημα. 
Έτσι η Κίνηση Πολιτών Επανομής αποφάσισε να στηρίξει και να συνδιοργανώσει το παζάρι μιας ομάδας παραγωγών του Γ’ συνεταιρισμού με ντόπια προϊόντα, και όχι μόνο, σε τιμές αρκετά χαμηλότερες από αυτές της λαϊκής αγοράς. 
Οι λόγοι που μας οδήγησαν σ’ αυτή τη δράση είναι: 
- Να μπορέσουν άνεργοι και φτωχές οικογένειες να βάλουν στο τραπέζι τους περισσότερα βασικά προϊόντα σε είδος και ποσότητα αλλά και σε καλή ποιότητα. 
- Να συμπιεστούν προς τα κάτω τιμές αναλόγων προϊόντων στα μεγάλα σούπερ μάρκετ που είναι προκλητικά υψηλές. 
- Να γίνει φανερό ότι οι τιμές των προϊόντων που διαμορφώνει σε μαζική κλίμακα η οικονομία της αγοράς είναι άδικες τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον παραγωγό. 
- Να αναδείξουμε την γενναιοδωρία και την αλληλεγγύη απέναντι στον ανταγωνισμό και την ατομικότητα. 
- Να προβάλουμε την λογική των κοινωνικών αναγκών πάνω από τη λογική του εμπορεύματος, ο άνθρωπος πάνω από το κέρδος. 
- Να καταγγείλουμε την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια, ακόμη περισσότερο σε περίοδο κρίσης, ως εγκληματικές πράξεις απέναντι στην κοινωνία. 
- Τέλος, να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορούμε να ευτυχούμε σε ένα περιβάλλον δυστυχίας και ότι η ευτυχία των γύρω μας είναι προϋπόθεση για το δικό μας ευ ζην. 
Για όλα τα παραπάνω ας στηρίξουμε το παζάρι αυτό όσο ακόμη είναι έξω από τους θεσμούς του κατεστημένου και παραμένουν ζωντανοί οι λόγοι που το γέννησαν. 
 Κίνηση Πολιτών Επανομής