28.2.13

"Φρενάρει" ο Δήμος το Κοινωνικό Φροντιστήριο στην Επανομή

Τα οικονομικά αδιέξοδα και η φτωχοποίηση των πολιτών είναι σήμερα  γενικά χαρακτηριστικά όχι μόνο της τοπικής αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, καθήκον και υποχρέωση κάθε δημοτικής αρχής είναι να αμβλύνει τις συνέπειες της κρίσης για τους πολίτες μέσα στα πλαίσια μιας κοινωνικής πολιτικής χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς να προτάσσονται μικροπολιτικά  συμφέροντα, με πρωτοβουλίες σε μια κατεύθυνση κοινωνικής αλληλεγγύης.
  Ο δήμος μας δεν φημίζεται καταρχήν για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αλλά ούτε και για την επικοινωνία του με τους πολίτες ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες των δημοτών. Έτσι μια τέτοια προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης, το λεγόμενο «κοινωνικό φροντιστήριο», δεν είχε τελικά την αποδοχή της δημοτικής αρχής.
  Πιο συγκεκριμένα, η Κίνηση Πολιτών Επανομής σε μια προσπάθεια οργάνωσης ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές οικονομικά αδυνάτων οικογενειών και αφού συγκεντρώθηκε πλούσιο έμψυχο υλικό, ζήτησε από τον δήμο να παραχωρήσει κάποιες αίθουσες για να στεγαστεί αυτή η προσπάθεια. Η απάντηση ήταν αρνητική.
Το σκεπτικό του είναι ότι ξεκινά(!!!) ο ίδιος ο δήμος ένα δικό του φροντιστήριο, μέσω μιας ΜΚΟ(;), με καταστατικό, εκλογές ΔΣ κτλ, όπου οι μαθητές θα επιλέγονται με εισοδηματικά κριτήρια (6000€/γονέα) και οι γονείς θα πρέπει να καταθέτουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, εκκαθαριστικό εφορίας, Ε9, κάρτα ανεργίας κτλ.
     Η ΚΠΕ αρνήθηκε να συμμετέχει σε μια τέτοια διαδικασία που αποκλείει μαθητές από την διδασκαλία και θεωρεί ότι οι εύπορες οικογένειες , αν υπάρχουν ακόμη τέτοιες στον τόπο μας, δεν θα ρισκάρουν να πάρουν τα παιδιά τους από τα ιδιαίτερα η τα οργανωμένα ιδιωτικά φροντιστήρια, όπου φοιτούν από την αρχή του έτους, για να έρθουν σε μας. Η ΚΠΕ δεν θα είχε καμιά αντίρρηση συνεργασίας με την δημοτική αρχή, όχι όμως με όρους γραφειοκρατίας και πολύ περισσότερο αποκλεισμού μαθητών από αυτή την προσπάθεια.
  Δυστυχώς, για άλλη μια φορά η δημοτική μας αρχή δεν αφουγκράστηκε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Τουναντίον, εμπόδισε να υλοποιηθεί μια προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης, ώριμης πια εδώ και καιρό που αγκαλιάστηκε από τους δημότες.
Την αφήνουμε, πνιγμένη στο χαρτοβασίλειο της, να ολοκληρώσει τα σχέδια επί χάρτου για το καταστατικό του νέου φροντιστηρίου της.
      Εμείς προχωρούμε άμεσα (αρχές Μαρτίου) στα μαθήματα, σε ιδιωτικούς χώρους που έχουμε βρει ήδη. Με την ευκαιρία θέλουμε να ευχαριστήσουμε τόσο τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν αφιλοκερδώς, όσο και όλους όσους συντέλεσαν στην ολοκλήρωση της προσπάθειας.
    Για την Κίνηση Πολιτών Επανομής - Η ομάδα κοινωνικής αλληλεγγύης

3 σχόλια:

 1. Ατυχώς προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο αντιδήμαρχος παιδείας σήμερα, μετά την καταγγελτική ανακοίνωση που εξέδωσε η Κίνηση Πολιτών Επανομής για το θέμα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου.
  Αντί να απαντήσει για τα γραφειοκρατικά εμπόδια και την κωλυσιεργία επί του θέματος, η μόνη δικαιολογία που έσπευσε να δώσει η αντιδημαρχία (στο e-peraia.gr) ήταν – δίκην κυβερνητικού εκπροσώπου - η εξαγγελία της κυβέρνησης για την επαναφορά της ενισχυτικής διδασκαλίας :
  «Επιτέλους, το κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη του, καθώς το Υπουργείο Παιδείας ξεκινά πρόγραμμα 12ωρης εβδομαδιαίας ενισχυτικής διδασκαλίας στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης…»
  Εμείς λέμε «αμήν και πότε» αλλά μέχρι τότε, τι;
  Σαν αυτόπτης, σας παραθέτω εν συντομία το παρασκήνιο των τριών συναντήσεων.
  Η αρχική συνάντηση με τον αντιδήμαρχο παιδείας ήταν στις 25 Ιανουαρίου και σε πρώτη φάση οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε ήταν θετικές.
  Η δεύτερη συνάντηση έγινε ανεπίσημα και εκφράστηκαν οι πρώτες αμφιβολίες από το μέρος του αντιδήμαρχου και οι πρώτες απαιτήσεις για επιβολή κριτηρίων και όρων.
  Και ενώ οι πολλές συμμετοχές εθελοντών εκπαιδευτικών μας εκπλήσσουν στην κυριολεξία, στο μεταξύ αρχίζει να διαδίδεται (από ποιους άραγε;) σε καθηγητές και διευθυντές ότι το Κοινωνικό Φροντιστήριο «ναυάγησε» και ότι θα γίνει αργότερα με τον Δήμο διοργανωτή.
  Αποτέλεσμα, δυο σύλλογοι γονέων να σταματήσουν την ενημέρωση προς τα παιδιά θεωρώντας το θέμα ότι ναυάγησε, και δυο-τρεις καθηγητές να αποσύρουν την διαθεσιμότητά τους επικαλούμενοι τις παραπάνω διαδώσεις.
  Η τρίτη και τελευταία συνάντηση ήταν στις 15 Φεβρουαρίου στην οποία συνάντηση συμμετείχε και κάποιος που συστήθηκε σαν Κοινωνικός Λειτουργός του Δήμου.
  Ο λειτουργός, εφοδιασμένος με έναν ογκώδη φάκελο γεμάτο ΦΕΚ και κανονισμούς, ήταν και ο άμεσος συνομιλητής μαζί μας μιας και ο αντιδήμαρχος, προφανώς, του έδωσε το θέμα να το χειριστεί «νομικίστικα». Με τη λέξη «εισαγγελέας» να ακούγεται πάμπολλες φορές στο υπόλοιπο της συζήτησης και την ευθυνοφοβία διάχυτη από μέρους τους, αντιδήμαρχος και κοιν. λειτουργός απέρριψαν όλες μας τις προτάσεις ως «μη νόμιμες». Ούτε την πρόταση να φέρουν το θέμα στην σχολική επιτροπή δέχτηκαν, ούτε καν την πρόταση να το αναλάβει κάποιος σύλλογος γονέων δέχτηκαν, παρά μόνο να συναινέσουμε στη δημιουργία ή ένταξή μας σε μια ΜΚΟ που - κατ’ αυτούς - είναι και η μόνη που μπορεί να ασχοληθεί με τέτοιες κοινωνικές ευαισθησίες. Και φυσικά, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της ΚΠΕ, τα περιβόητα οικονομικά κριτήρια των 6.000 €, του Ε9, της κάρτας ανεργίας και των κοινωνικών φρονημάτων (το τελευταίο ευτυχώς δεν το ζήτησαν).
  Αποχωρήσαμε απογοητευμένοι από την ατολμία του αντιδήμαρχου να μπει μπροστάρης σε μια συλλογική προσπάθεια για το κοινό καλό αλλά αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτό που αρχίσαμε και που ήδη είναι σε φάση υλοποίησης.
  Η τελική αρνητική απάντηση, ήρθε τηλεφωνικά δια στόματος αντιδημάρχου στις 22/2, μετά από δική μας πάλι προσπάθειας επικοινωνίας και ήταν λακωνική :
  «Δυστυχώς (sic) ο δήμος δε μπορεί να σας διαθέσει καμία αίθουσα αλλά επειδή έχει σκοπό να δημιουργήσει ανάλογο δημοτικό κοινωνικό φροντιστήριο σας καλούμε να συμμετέχετε και να βοηθήσετε όταν και όποτε αυτό γίνει».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το σχόλιό σας ότι η "Περαία" λειτούργησε "δίκην κυβερνητικού εκπροσώπου" θα μου επιτρέψετε να μην το αποδεχτώ καθώς το θεωρώ προσβλητικό. Εκτιμώ ότι παρουσιάσαμε το θέμα υπεύθυνα και ολοκληρωμένα προσφέροντας στους αναγνώστες μας τις θέσεις και των δύο πλευρών. Εάν επιθυμία σας αποτελεί ο μονόλογος, πρέπει να είστε ούτως ή άλλως ικανοποιημένοι αφού βρέθηκαν πολλά blog να επικοινωνήσουν μόνο με την δική σας θέση. Στην "Π" θα βρίσκετε πάντα φιλόξενο βήμα, αλλά δεν θα παραιτηθούμε από το δικαίωμά μας να παρουσιάζουμε τα θέματα με τον τρόπο που εμείς κρίνουμε κατά περίπτωση ως τον πλέον κατάλληλο.

  με εκτίμηση
  Γιώργος Λαζαρίδης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. το "δίκην κυβερνητικού εκπροσώπου" απευθύνεται στην αντιδημαρχία. το e-peraia, αναφέρεται σαν το μέσον που φιλοξένησε τις δηλώσεις του κ. Βογιατζή.
   τουλάχιστον έτσι το εννοώ εγώ που το έγραψα.
   sorry που δεν το διευκρίνισα σωστά.

   Διαγραφή