3.12.12

Λίγα λόγια με αφορμή το σημερινό ΧΑΡΙΣΤΙΚΟ - ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ


Η ιστορία μας είναι γεμάτη από καταστάσεις κρίσης, πολέμου, κατοχής, ξεριζωμού, όπου πραγματικά κινδύνευε ακόμη και η ύπαρξη μας. Ένας παράγοντας που λειτούργησε ενωτικά και κράτησε τον κόσμο δυνατό απέναντι στην καταστροφή ήταν η συμπαράσταση του ενός προς τον άλλο, η βοήθεια που πρόσφεραν οι συμπολίτες μεταξύ τους είτε για να σταθούν στα πόδια τους είτε για να αντιμετωπίσουν όλοι μαζί τις αιτίες της δυστυχίας τους.      
Σήμερα ζούμε μια καινούργια κοινωνική και οικονομική καταστροφή! Κάποια στιγμή η πορεία αυτή πρέπει να ανασχεθεί. Θα αντιστραφεί! Για να το πετύχουμε όμως αυτό πρέπει να είμαστε όλοι εδώ! Να καταφέρουμε να είμαστε δίπλα στον γείτονα, το φίλο, το γνωστό, τον συμπολίτη μας.. Η ζωή μας δε θα είναι ποτέ ξανά η ίδια αν χαθεί έστω και ένας κρίκος από την κοινωνική μας αλυσίδα. Το μοναδικό εργαλείο της κοινωνίας  προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η αλληλεγγύη που πηγάζει όχι από τον οίκτο της φιλανθρωπίας αλλά από την συνείδηση πως η συλλογική δράση θα μας δώσει τη δύναμη να αντέξουμε σε αυτό τον σκληρό και επίπονο αγώνα.
Το χαριστικό παζάρι είναι μια δράση έμπρακτης αλληλεγγύης. Είναι μια προσπάθεια ανιδιοτελούς προσφοράς των πολιτών μεταξύ τους. Δίνουμε ότι δεν χρειαζόμαστε και παίρνουμε ότι έχουμε ανάγκη. Κτίζουμε έτσι νέους ανθρώπινους δεσμούς κόντρα στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Δείχνουμε ακόμη:
·             την στήριξη μας στους αδυνάτους
·             την αντιπαράθεση της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης απέναντι στον εγωισμό και τον ανταγωνισμό
·             την δωρεάν προσφορά απέναντι στην άκρατη εμπορευματοποίηση
·             την κοινωνική αυτοοργάνωση απέναντι στα κοινωνικά αδιέξοδα
·             την θέληση να μην αφήσουμε κανένα να αντιμετωπίσει μόνος του την κρίση και…
·             την άποψη μας ότι τελικά πρώτα και πάνω απ` όλα είναι οι άνθρωποι και όχι τα χρήματα, το κέρδος, τα συμφέροντα και οι στατιστικές.
Δε διατηρούμε αυταπάτες για το χαριστικό – ανταλλακτικό παζάρι μας. Δεν ανατρέπουμε καμιά παραγωγική σχέση. Δεν αντικαθιστούμε καμιά εμπορευματική συναλλαγή ούτε θεμελιώνουμε ένα νέο θεσμό στην κοινωνία. Είναι όμως μια αρχή ώστε να οργανώσουμε την άμυνα μας στην απομόνωση, την κατάθλιψη και τη βία που ασκείται πάνω μας με τα οικονομικά μέτρα. Είναι μια ανάσα για να αναπτερωθεί το ηθικό και η διάθεσή μας προκειμένου να συνεχίσει ο αγώνας όχι απλώς για την επιβίωσή μας αλλά και για να βρεθεί θετική διέξοδος στη ζωή μας. Μια ανάσα ώσπου να περάσουμε στην αντεπίθεση, γιατί μόνο η δική μας κίνηση, η δική μας δράση μπορεί να αλλάξει, να ανατρέψει την κατάσταση.  
Ας βοηθήσουμε λοιπόν με την αλληλεγγύη μας ώστε το χαριστικό παζάρι να γίνει η απαρχή ενός καινούργιου τρόπου σκέψης και αντιμετώπισης της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.
        ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΠΑΝΟΜΗΣ - 2/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου