21.7.12

τι λέει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ για το αποχετευτικό της Επανομής και το δίκτυο ύδρευσης


Αξιότιμε κ.Τροκανα, εκ μέρους της κίνησης πολιτών Επανομής, πιστεύοντας ότι εκφράζουμε και την πλειοψηφία των δημοτών της Επανομής, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε επισήμως και δια ζώσης για τα παρακάτω:
1.      Σε ποιο σημείο βρίσκεται η εκτέλεση του έργου της αποχέτευσης της Επανομής και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του;
Απάντηση : ολοκληρώνεται η Α’ φάση με τον δεύτερο εργολάβο (μετά από έναν μαραθώνιο δικαστικό αγώνα με τον πρώτο) ο οποίος ανέλαβε να διεκπεραιώσει τα εναπομείναντα τμήματα του εσωτερικού δικτύου για να προχωρήσει το έργο στη Β’ φάση που είναι η σύνδεσή του με τα αντλιοστάσια. Για να «κλείσει» αυτή η Α’ φάση, όπως είπε κι ο δήμαρχος στο ραδιο100,6, εξασφαλίστηκαν 500.000 € μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αλλά για να ολοκληρωθεί το έργο απαιτούνται άλλα 6 εκατ. € περίπου, ένα ποσό που αν δε καταβληθεί από τη ΔΕΥΑΘ θα πρέπει να περιμένουμε να ενταχτεί σε κάποιο τρέχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα (π.χ. ΕΣΠΑ) μιας κι έχει «φύγει» πλέον από το Ταμείο Συνοχής (μετά από τρεις παρατάσεις). Επίσης ένα μεγάλο εμπόδιο είναι και η παράταση – στάση του έργου που ζητάει ένδικα και ο εργολάβος, μέχρι να βρεθούν τα χρήματα, πράγμα που ενδέχεται να καθυστερήσει την όλη διαδικασία από 3 έως 7 χρόνια!!! Η εκδίκαση της ένστασης του εργολάβου εναντίον της ΔΕΥΑΘ γίνεται στις 25 Ιουλίου.

2.      Με την ολοκλήρωση της α’ φάσης του αποχετευτικού, προβλέπεται και αποκατάσταση του ασφαλτοτάπητα των δρόμων ή θα παραμείνει ως έχουν;
Απάντηση : αποκατάσταση προβλέπεται μόνο για το δίκτυο που κατασκευάζεται τώρα.
Ο προηγούμενος εργολάβος όχι μόνο παράτησε αρκετούς δρόμους χωρίς ασφαλτοτάπητα αλλά  ζητάει κι απ’ το Δήμο αποζημίωση για τα μηχανήματά του που ήταν σε ακινησία όσο εκκρεμούσαν τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της ΔΕΥΑΘ
Έτσι, οι δρόμοι που έμειναν χωρίς ασφαλτόστρωση (Αγ. Αργυρίου, Σφαγείων, Χρ. Αλευρά, πάροδος Δημ. Αγοράς και αρκετοί παράδρομοι) παραμένουν ως έχουν και μετατίθεται η ευθύνη αποκατάστασης στην Τεχνική Υπηρεσία η οποία με τη σειρά της παραπέμπει στην Περιφέρεια.
Τώρα στο θέμα της πλημμελούς αποκατάστασης έστω κι αυτών των «κομματιών» που γίνονται, οφείλεται στη μεγάλη έκπτωση της προσφοράς του εργολάβου, με αποτέλεσμα να είναι ασύμφορη γι αυτόν η πλήρης ασφαλτόστρωση.
3.      Η πλημμελής αποκατάσταση των δρόμων εκτός των προβλημάτων κυκλοφορίας, δημιουργεί και ερωτηματικά για την επιβλέπουσα αρχή. Ποιά είναι η διαδικασία και οι όροι παραλαβής του έργου;
Απάντηση : η ΔΕΥΑΘ αποποιείται την ευθύνη της επίβλεψης γιατί το έργο ήταν στην αρμοδιότητα της τεχνικής υπηρεσίας της Επανομής. Υπεύθυνη ήταν η κ. Γαλανοπούλου η οποία τις περισσότερες φορές έλειπε από την Κοινότητα Επανομής λόγω παράλληλων υποχρεώσεων της Τεχν. Υπηρεσίας.
 Όσο για τους όρους παραλαβής του έργου, λόγω της αλλαγής εργολάβου, οι όροι άλλαζαν κατά πως τον «βόλευε», επικαλούμενος από τη μια  έλλειψη χρόνου και από την άλλη συνεχή αύξηση του κόστους εργασίας.
4.      Επειδή το πρόβλημα των αμιαντοσωλήνων ύδρευσης  είναι γνωστό, ρωτούμε αν είναι στον άμεσο προγραμματισμό σας η αντικατάστασή τους, ώστε να μην σκαφτούν οι δρόμοι για δεύτερη φορά.
Απάντηση : η Επανομή δεν έχει κάνει καμία μελέτη (παρ’ όλα όσα υποστήριζε ο Οικονομίδης) για τον εξωραϊσμό του δικτύου ύδρευσης σε αντίθεση με το Μεσημέρι (επί Γραμμένου) και της Μηχανιώνας (επί Μαυρομάτη). Έτσι και να εκταμιευτούν κάποια χρήματα για τέτοια έργα, προηγείται η Μηχανιώνα και το Μεσημέρι.

5.      Τι σκοπεύετε να κάνετε για την βελτίωση της ποιότητας του νερού που πίνουμε;
Απάντηση : η ποιότητα νερού είναι γνωστό ότι δεν είναι η καλύτερη παρ όλους τους συχνούς ελέγχους και τα θετικά αποτελέσματα που παίρνουμε από ένα πιστοποιημένο εργαστήριο του Βόλου. Λόγω εποχής, η αυξημένη ζήτηση δεν μας επιτρέπει να προβούμε σε χλωριώσεις και καθαρισμούς των δεξαμενών, πράγμα που θα γίνει το Σεπτέμβριο που ελαττώνεται η ζήτηση.

6.       Τι γίνεται με τους απλήρωτους λογαριασμούς ύδρευσης και την εξίσωση των δημοτικών τελών με τις άλλες δημοτικές κοινότητες του δήμου;
Απάντηση : οι απλήρωτοι λογαριασμοί είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και η αδυναμία είσπραξής τους από τη ΔΕΥΑ Επανομής το διαιωνίζει. Παράλληλα υπάρχει δυσχέρεια και στην καταγραφή των μετρητών. Έτσι, υπάρχει πρόβλεψη για το επόμενο εξάμηνο να ανατεθεί η μέτρηση σε ιδιώτη. Όσο για την εξίσωση των τελών, θα γίνει από τον επόμενο λογαριασμό κι έτσι η τιμή του κυβικού θα ισοσκελιστεί μ’ αυτήν των άλλων διαμερισμάτων, στα 0,48 € παράλληλα με την σύνδεση που θα «πέσει» κι αυτή από τα 500 €, κάτω από τα μισά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου